Svet

Bogorodica na panciru i ikona bez Isusa: Zelenski uvredio papu poklonima (FOTO)

Vatikan je razočaran pregovorima, ali i poklonima, piše list "Fato kvotidijano"
Bogorodica na panciru i ikona bez Isusa: Zelenski uvredio papu poklonima (FOTO)www.globallookpress.com © Pool /Ukrainian Presidentia

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, koji se u subotu sastao sa papom Franjom, uručio je poglavaru Rimokatoličke crkve poklone koji su uvredljivi za hrišćanske vernike, piše list "Fato kvotidijano".

Zelenski je, naime, papi poklonio ikonu Majke Božije sa Isusom, koji je prikazan samo kao crni obris.

"To je trebalo da simbolizuje 'gubitak' ukrajinske dece u sukobu, ali za poglavara Rimokatoličke crkve 'gubitak' Isusa mladenca znači gubitak mesije, smisla postojanja same institucije crkve", piše novinar, istoričar i bivši senator Ranijero La Vale.

Prema njegovim rečima, ikona zapravo simbolizuje "brisanje Hrista sa krsta i poricanje njegovog vaskrsenja".

Drugi poklon koji je Zelenski uručio papi Franji je lik Majke Božije naslikan na delu pancira, na krvavo crvenoj pozadini sa prugama u bojama ukrajinske zastave.

Papa je Zelenskom dao bronzanu skulpturu maslinove grančice, simbol mira, kao i nekoliko dokumenata posvećenih miru i bratstvu.

Većina lokalnih analitičara smatra da su, pored kontroverznih poklona, propali i pregovori pape i Zelenskog, te da je Vatikan razočaran.

Ukrajinski ambasador pri Svetoj stolici Andrej Juraš je u intervjuu za list "Korijere dela sera" naveo da je Kijev spreman da "sarađuje sa Vatikanom na odvojenim odredbama mirovnog plana Zelenskog".

Međutim, ukrajinski predsednik kaže da Kijevu nisu potrebni posrednici, dok Vatikan nije komentarisao te navode.

Prema rečima izvora iz Vatikana, Zelenski je tražio potpuno priznanje svog "mirovnog plana", što je papa odbio. Ukrajinski predsednik je, takođe, odbio papinu ponudu za posredovanje u razgovorima.

Zelenski je izneo mirovni plan od deset tačaka na sastanku G20 prošlog novembra, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da ti planovi ne odgovaraju stvarnosti. Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova istakla je da je predlog kijevskog režima da se održi mirovni samit u Ujedinjenim nacijama besmislena ideja i pi-ar potez Vašingtona.

image