Svet

Produbljivanje veza: Japan i Velika Britanija dogovorili novi odbrambeni i tehnološki pakt

Britanija i Japan odlučni da "ojačaju slobodan i otvoren međunarodni poredak zasnovan na pravilima"
Produbljivanje veza: Japan i Velika Britanija dogovorili novi odbrambeni i tehnološki paktGetty © WPA Pool / Pool

Japan i Britanija unapredili su bilateralne veze na "poboljšano" globalno strateško partnerstvo nakon što su postigli "značajan" sporazum o jačanju saradnje u oblasti odbrane, trgovine i tehnologije, piše "Japan tajms".

Potpisan dan pre zvaničnog početka samita Grupe sedam u Hirošimi, takozvani sporazum iz Hirošime će omogućiti da dve strane započnu nova partnerstva u oblastima industrijske nauke, inovacija i tehnologije i poluprovodnika, uključujući proširenu saradnju u istraživanju i razvoj i razmena veština.

London i Tokio imaju za cilj da ojačaju svoju domaću proizvodnju čipova i ojačaju otpornost lanca snabdevanja, posebno usred zabrinutosti da bi zalihe poluprovodnika mogle biti pogođene sukobom oko Tajvana, koji trenutno čini preko 60 odsto svetskih poluprovodnika i preko 90 odsto najvećeg broja naprednih poluprovodnika.

"Kao globalni lideri u nauci, tehnologiji i inovacijama, radićemo zajedno na održavanju strateške prednosti, uključujući nove tehnologije kao što su veštačka inteligencija i kvantna", rekli su premijer Fumio Kišida i njegov britanski kolega Riši Sunak, ističući važnost poluprovodnika za kritične sektore i digitalne tehnologije koje menjaju svet.

Takođe se navodi da Sunak priprema investiciju od milijardu funti (1,25 milijardi dolara) za britansku industriju poluprovodnika.

Što se tiče odbrane, u okviru pakta će London udvostručiti broj britanskih trupa u predstojećim zajedničkim vežbama i potvrditi povratak svoje grupe za napad u Indo-Pacifik 2025. godine, nakon prvog putovanja u region 2021. godine.

Britanija i Japan, koji već rade zajedno sa Italijom na razvoju borbenog aviona nove generacije u okviru Globalnog borbenog vazdušnog programa, takođe su se dogovorili da se međusobno konsultuju o važnim regionalnim i globalnim bezbednosnim pitanjima.

U skladu sa sporazumom iz Hirošime, najavljeno je i pokretanje niz naučnih i tehnoloških programa, uključujući novi strateški odnos između Imperijal koledža u Londonu i Univerziteta u Tokiju u cilju razvoja centra za inovacije čistih tehnologija i povećanja brzog razvoja zelenih tehnologija.

Britanija i Japan takođe su naglasili svoju odlučnost da "ojačaju slobodan i otvoren međunarodni poredak zasnovan na pravilima", a Sunak je rekao da ima za cilj da "podstiče" međunarodnu akciju na ekonomsku prinudu od strane "neprijateljskih država" i ojača podršku Kijevu.

image