Uhapsili naučnika iz Brazila, sumnjaju da je ruski špijun

Uprkos brazilskom državljanstvu naučnika, Norvežani su ubeđeni da je uhapšeni čovek Rus i da je pretnja po njihovu nacionalnu bezbednost

Norveška naconalna televizija "NRK" obelodanila je svoja saznanja da je policija ove zemlje u ponedeljak u arktičkom gradu Tromse uhapsila čoveka kojeg sumnjiče da je ruski špijun.

"Uhapšeni je radio kao naučnik na Univerzitetu u gradu Tromse i predstavljao se kao brazilski državljanin, ali policija veruje da je zapravo Rus", izvestio je "NRK", pozivajući se na izvor iz policije.

Zamenica šefa norveške bezbednosne službe Hedvig Mo potvrdila je ovo i ocenila da je uhapšeni pretnja po njihove nacionalne interese.

"Uhapšeni predstavlja pretnju fundamentalnim nacionalnim interesima i trebalo bi da bude proteran iz Norveške", rekla Hedvig Mo.

Norveška, koja je članica NATO-a, a graniči se sa Rusijom na Arktiku, podigla je bezbednost na viši nivo od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini.

"Norveška služba veruje da je muškarac koji je bio u Norveškoj od 2021. godine,pokušao da se trajno zadrži u zemlji pod lažnim identitetom, dok je radio za ruske obaveštajne službe", preneo je je "NRK" saopštenje norveške policije.