Ukrajina prelazi na latinicu? Engleski kao drugi državni jezik

Kako Ukrajina ”napreduje ka civilizaciji”, sve joj je manje potreban ukrajinski jezik i domaće pismo

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov rekao je u intervjuu za američki "Radio Svoboda" da bi voleo da Ukrajina pređe sa ćirilice na latinicu.

Danilov je podsetio da bi takođe voleo da Ukrajina ima dva državna jezika: ukrajinski i engleski. Smatra da učenje engleskog jezika treba početi u vrtiću, jer je to "jezik civilizovane komunikacije".

"Verujem da je to jedna od osnovnih stvari koja je pred nama. Moramo da se rešimo ćirilice!", istakao je Danilov.

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine u martu je istupio sa idejom da upotreba ruskog jezika predstavlja pretnju za postojanje ukrajinske države.

Prelazak na latinicu tražio je 2018. godine i šef ukrajinske diplomatije Pavel Klimkin.

Bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko je 2014. godine izjavio da bi engleski jezik trebalo da bude drugi jezik u školama umesto ruskog jezika, kako bi se na taj način poboljšao životni standard u zemlji.

Nacionalna komisija za standarde državnog jezika izvestila je da je za mesec dana od 100.000 ukrajinskih zvaničnika samo njih 7.652 položilo proveru nivoa znanja ukrajinskog jezika.

Rusko pitanje

Na konstatacije Danilova reagovao je funkcioner Gornjeg doma ruskog parlamenta Aleksej Puškov, koji u ovom iskazu vidi "manifestaciju podaničke psihologije kijevskih vlasti". 

"Šta je sa vašom nezavisnošću? Gde nestade vaš ponos na ukrajinski jezik?", pitao je Puškov. 

Puškov je podsetio da su Poljaci vekovima terali Ukrajince da pređu na latinicu.

"Prelazak na latinicu neće vam pomoći da postanete deo civilizovanog sveta. To je u mozgu!"