Svet

Novo upumpavanje novca u Ukrajinu: Pet milijardi dolara mesečno i tutorstvo za članstvo u EU

Pored novčane pomoći, članovi MMF pružaju podršku Ukrajini kako bi što pre postala članica unije
Novo upumpavanje novca u Ukrajinu: Pet milijardi dolara mesečno i tutorstvo za članstvo u EU© Tanjug/Operational Command South via AP

Osoblje Međunarodnog monetarnog fonda sastalo se sa ukrajinskim vlastima u Beču prošle nedelje kako bi razgovarali o finansijskim potrebama zemlje, kao i punopravnom programu kreditiranja MMF-a, prenose "RIA novosti".

Potrebe Ukrajine za spoljnim finansiranjem iznosiće oko 3 milijarde dolara mesečno do 2023. u najboljem slučaju, ali bi mogle da porastu i do 5 milijardi ako ruska specijalna vojna operacija postane "još dramatičnija", rekla je izvršna direktorka MMF-a Kristalina Georgijeva.

"Međunarodni monetarni fond radi sa ukrajinskim vlastima kako bi pomogao u definisanju i primeni makroekonomske politike zemlje i onoga što će biti potrebno da postane članica Evropske unije, kao i na izradi pouzdanih finansijskih projekcija", rekla je Georgijeva na konferenciji u Berlinu u utorak.

Georgieva je snažno podržala pozive Ukrajine za mehanizmom za koordinaciju finansijskih potreba i podrške, poruke koje su ponovili Odil Reno-Baso, predsednica Evropske banke za obnovu i razvoj, i drugi govornici.

"Bili smo deo rešenja tokom krizne faze. Bićemo deo rešenja i tokom faze oporavka države", rekla je šefica MMF-a.

Ona je pohvalila ukrajinske lidere što su nastavili da upravljaju ekonomijom u "izuzetno teškim vremenima".

"Iako je najbolji scenario zahtevao 3 milijarde dolara mesečno u 2023. godini, ti troškovi bi lako mogli da porastu na 4 milijarde dolara za pokrivanje dodatnog uvoza gasa i obnovu infrastrukture. U najgorem slučaju, ako bombardovanje bude još dramatičnije, moglo bi da dođe do 5 milijardi dolara mesečno", predviđa Georgijeva.

Podsetimo, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila je da je Evropska unija spremna da obezbedi Ukrajini 1,5 milijardi evra i da očekuje pomoć od SAD i drugih zapadnih zemalja.

"Ukrajini je potrebno od tri do pet milijardi evra mesečno samo da bi pokrila budžetske troškove, uključujući plate i penzije. EU je spremna da obezbedi 1,5 milijardi evra i očekuje da će SAD, druge zapadne zemlje i finansijske institucije pomoći u ostalom", izjavila je danas Fon der Lajen u Berlinu na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji posvećenoj obnovi Ukrajine.

Prema njenim rečima, "za isplatu plata vojnim i bezbednosnim snagama, nastavnicima i lekarima, za isplatu penzija, Ukrajini je potrebno od 3 do 5 milijardi evra mesečno samo da bi zadovoljila najosnovnije potrebe".

Takođe, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i nemački kancelar Olaf Šolc zalažu se za "novi Maršalov plan" za obnovu Ukrajine, ali iz sredstava konfiskovane ruske imovine u svetu.

Istu ideju izneo je poljski premijer Mateuš Moravjecki, ali sa još jasnijim ciljem.

"Postoji ogroman ćup zlata koji treba uzeti i posvetiti rekonstrukciji Ukrajine, a to je ruska imovina — imovina Ruske Federacije i ruskih oligarha", smatra Moravjecki. "Zamrzavanje zaista ne znači previše. Mora biti zaplenjeno."

image