Bivši premijer Poljske: Predsednik se raduje dok nas razoružava

Andžej Duda je predsednik Poljske, a ne Ukrajine, kaže Lešek Miler

Poljska se razoružava naoružavajući Ukrajinu, izjavio je bivši premijer te zemlje i poslanik u Evropskom parlamentu Lešek Miler.

Naime, poljske vlasti su ranije saopštile da je ta zemlja treći isporučilac oružja i vojne opreme Ukrajini posle SAD i Velike Britanije.

"Kad vidim gospodina predsednika Andžeja Dudu, koji tako radosno objavljuje da smo predali skoro 300 tenkova, sve MiG-ove i ostalo oružje, onda pomislim: 'Bože, zašto se predsednik raduje što razoružava Poljsku'", kazao je Miler za radio "Zet".

Miler je istakao da Duda ne treba da zaboravi da je on "predsednik Poljske, a ne predsednik Ukrajine".

Bivši premijer je naveo da sumnja da će Poljska moći da dopuni obim postsovjetskog naoružanja isporučenog Ukrajini zapadnim uzorcima naoružanja.

"Ukrajina je dobila uglavnom stare tenkove. Tenkovi 'T-72' ​​su u upotrebi u poljskoj vojsci od 1978. godine. Ali da li ćemo dobiti 300 leoparda ako damo 300 naših tenkova", kazao je.

Ranije su postsovjetski tenkovi bili "ismejani" u Poljskoj, zaključio je Miler, a sada se "odjednom ispostavilo da mogu da se koriste u pravom ratu".

Podsetimo, Poljska je isporučila Ukrajini lovce "MiG-29", tenkove, uglavnom modernizovane "T-72", ​​kao i "RT-91" i "leopard 2A4", borbena vozila pešadije, samohodne topove "Krab" i 2S1 "Gvozdika", sovjetski višecevni raketni sistem BM-21 "Grad", protivvazdušne raketne sisteme ("S-125 Neva", "9K33 Osa", "2K12 Kub"), prenosni PVO, protivvazdušne topove "S-60", streljačko naoružanje, veliki broj opreme i municije za razne namene i kalibar.