Svet

I Saudijska Arabija spremna da posreduje između Rusije i Ukrajine (VIDEO)

Na samitu je govorio i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, nazvavši Krim "centrom muslimanske kulture u Ukrajini"
I Saudijska Arabija spremna da posreduje između Rusije i Ukrajine (VIDEO)Getty © Photo by Leon Neal/Getty Images,

Saudijska Arabija podržava međunarodne napore za rešavanje ukrajinske krize i spremna je da posreduje između Rusije i Ukrajine, poručio je prestolonaslednik Mohamed bin Salman el Saud, prenose "RIA Novosti".

Naime, samit Arapske lige, na kojem prvi put posle mnogo godina učestvuje sirijski predsednik Bašar el Asad, počeo je danas u saudijskoj Džedi.

"Podržavamo međunarodne napore za rešavanje ukrajinske krize i spremni smo da delujemo kao posrednici između Rusije i Ukrajine", kazao je saudijski princ tokom uvodnog govora.

Na samitu je boravio i govorio ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski. On je kazao da je Krim "centar muslimanske kulture u Ukrajini". 

"Krimski Tatari ostaju sastavni deo muslimanske zajednice. Krim je bio prvi koji je stradao od 'ruske okupacije' i do sada su većina onih koji su podvrgnuti represiji na poluostrvu muslimani", kazao je Zelenski.

Ukrajinski lider je istakao da je neophodno uključiti što više država u primeni "formule mira" koju je on predložio. Osim toga, skrenuo je pažnju arapskim državama na pitanje obezbeđivanja energetske bezbednosti Ukrajine sledeće zime. 

Ranije su arapske diplomate više puta izjavile da su zemlje regiona neutralne u odnosu na krizu u Ukrajini. Konkretno, u završnoj izjavi samita Arapske lige održanom u Alžiru u novembru 2022. godine, lideri arapskog sveta izrazili su svoju privrženost principu neutralnosti o sukobu u Ukrajini.

image