Svet

Evropa ucenjuje "neposlušne" članice

Ne može postojati samo jedna ideologija u Evropskoj uniji, poručuju iz Mađarske
Evropa ucenjuje "neposlušne" članice© Tanjug/AP Photo/Anna Szilagyi

Zvaničnici 27 zemalja članica EU ucenjuju cele nacije poput Mađarske i Poljske zbog njihovih napora da ostanu pri tradicionalnim verskim i društvenim uverenjima, izjavila je mađarska ministarka pravde Judit Varga. 

"Imamo sada trend gde se određene nacije kao što su Mađarska i Poljska ucenjuju od strane EU zvaničnika i institucija", rekla je ona i dodala da ne može postojati samo jedno mišljenje u zajednici kakva je EU.

Prema njenim rečima, EU namerava da ojača sebe ističući "neoliberalnu i progresivnu ideologiju koja uključuje eliminaciju regionalnih i nacionalnih različitosti, uz slabljenje institucija tradicionalnih nacionalnih država, a te države su članice EU".

"Evropska unija gradi uniju hegemonije mišljenja. Ali, mi kažemo da je različitost jednako važna jao i jedinstvo. Ne može postojati samo jedna ideologija u Evropskoj uniji", dodala je Varga.

Ona kaže da je ipak optimista kada posmatra političke trendove, jer smatra da se i druge velike nacije uniutar EU približavaju stavovima Mađarske. Kao primer je navela Italiju, u kojoj je pobedu na izborima odnelo desno političko krilo.

Podsetimo, Mađarska odavno važi za "neposlušnu" članicu EU, a njen premijer Viktor Orban već je trn u oku Briselu jer se konstantno protivi uvođenju sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajni.

Njegov stav da su te sankcije zapravo potpuno pogrešne i da će na kraju dovesti do toga da će EU "polako iskrvariti i to do smrti".

image