Svet

Da li Bajden može da se pozove na 14. amandman i sam podigne gornju granicu duga?

Ukoliko bi se odlučio na ovaj korak, Bajden bi se našao na nepoznatoj pravnoj teritoriji
Da li Bajden može da se pozove na 14. amandman i sam podigne gornju granicu duga?www.globallookpress.com © Al Drago - Pool via CNP

Predsednik SAD Džo Bajden izjavio je u nedelju da misli da ima pravo da se pozove na 14. amandman Ustava i podigne gornju granicu duga savezne vlade od 31,4 biliona dolara, ali da za to više nema vremena, prenosi Rojters.

Pojedini članovi Demokratske stranke predložili su Bajdenu da iskoristi tu "neproverenu pravnu teoriju" i da podigne limit za zaduživanje, zaobilazeći Predstavnički dom koji kontrolišu republikanci.

Četrnaesti amandman, usvojen nakon građanskog rata 1861-1865, kaže da "javni dug Sjedinjenih Država ne može biti doveden u pitanje."

Istoričari tvrde da je cilj 14. amandmana bio da se osigura da će savezna vlada isplatiti sve svoje dugove, za razliku od nekih država Konfederacije.

Sudovi uglavnom nisu razmatrali ovu klauzulu, a pravni stručnjaci se ne slažu oko toga šta se njom zahteva od Kongresa, a šta od predsednika.

Profesor prava na Univerzitetu Kornel Majkl Dorf rekao je da bi "najmanje neustavna" opcija bila da Bajden deluje sam kako bi zaštitio integritet nacionalnog duga. "To bi značilo pozajmljivanje novca", dodao je on.

Ukoliko bi se odlučio na ovaj korak i pozvao se na 14. amandman, Bajden bi se našao na "nepoznatoj pravnoj teritoriji", primećuje Rojters.

Vrhovni sud doneo je odluku o javnom dugu samo jednom, 1935. godine, u osporavanju odluke predsednika Frenklina Ruzvelta da SAD odustanu od zlatnog standarda.

Poslednji put kada je povećanje limita bilo pitanje u Vašingtonu, 2011. i 2013. godine, pojedine demokrate, poput bivšeg predsednika Bila Klintona, predlagale su tadašnjem predsedniku Baraku Obami da se pozove na 14. amandman, ali su iz Bele kuće tada saopštili da misle da nemaju takvo ovlašćenje.

Bajden je u nedelju rekao da misli da predsednik SAD ima ovo ovlašćenje, ali da nema dovoljno vremena da to uradi pre 1. juna. Ovo je, inače, datum posle kojeg vlada više neće moći da plaća svoje dugove, kao što je upozorilo Ministarstvo finansija.

image