Svet

Nastavak progona: Ukrajinska služba optužila vladiku kanonske UPC za širenje mržnje na verskoj osnovi

Protiv mitropolita Longina je pokrenut krivični postupak, a vernicima koji su ga podržali, policija je uručivala pozive za mobilizaciju
Nastavak progona: Ukrajinska služba optužila vladiku kanonske UPC za širenje mržnje na verskoj osnoviGetty © John Moore / Staff

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) je optužila igumana bančenskog manastira Vaznesenja kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC), mitropolita Longina Žara za navodno "omalovažavanje" raskolničke Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU) i širenje mržnje na verskoj osnovi.

Ranije je ukrajinska policija pokrenula postupak protiv mitropolita Longina, a vernicima koji su ga podržali uručivala pozive za mobilizaciju.

"Služba bezbednosti i nacionalna policija razotkrili su da je iguman bančenskog manastira Vaznesenja Černjivcko-bukovinske eparhije UPC raspirivao mržnju na verskoj osnovi", navodi se u saopštenju ukrajinske službe bezbednosti i napominje da je mitropolit tokom liturgije omalovažavao nekakonsku PCU.

Osumnjičeni je navodno "uvredio verska osećanja vernika i podsticao zaoštravanje unutrašnjih razmirica u regionu", objašnjava ukrajinska služba. Na osnovu analize njegovih reči, utvrđeno je da je mitropolit izvršio krivično delo, i zbog toga je optužen, dodaje ukrajinska služba.

Savet bezbednosti Ukrajine ga optužuje za kršenje člana zakona o "povredi ravnopravnosti građana na osnovu njihove rase, nacionalnosti, regionalne pripadnosti, verskih uverenja, invaliditeta i drugih karakteristika".

Ukrajinske vlasti su tokom protekle godine organizovale najveći talas progona UPC u novijoj istoriji zemlje. Pozivajući se na njenu povezanost sa Rusijom, lokalne vlasti u različitim regionima Ukrajine odlučile su da zabrane delovanje UPC, a parlamentu zemlje je podnet predlog zakona o njenoj stvarnoj zabrani u Ukrajini.

Služba bezbednosti Ukrajine masovno pokreće krivične postupke protiv sveštenstva UPC, sprovodi "kontraobaveštajne mere" – pretrese episkopa i sveštenika u crkvama i manastirima, u potrazi za dokazima "antiukrajinskog delovanja".

I sami vernici UPC se u poslednje vreme suočavaju sa neviđenim pritiscima kijevskog režima. Savez pravoslavnih novinara i UPC na Telegramu svakodnevno svedoče o diskriminaciji sa kojima se suočavaju vernici prilikom dolaska u hramove. U većini slučajeva, oni ne dolaze u hramove samo da bi se molili već i da bi fizički odbranili svetinju od otimača nepriznate PCU.

image