Svet

Ko ima decu, ima poteškoća: Bivši poljski predsednik ne može da živi od penzije

Troškovi života u Poljskoj su previsoki, rekao je bivši predsednik i sindikalni lider Leh Valensa
Ko ima decu, ima poteškoća: Bivši poljski predsednik ne može da živi od penzijeGetty © Omar Marques / Stringer

Bivši poljski predsednik Leh Valensa kaže da mu penzija nije dovoljna da sastavi kraj s krajem, iako je četiri puta veći od nacionalnog proseka.

Valensa, nekadašnji vođa sindikata "Solidarnost" i predsednik Poljske od 1990. do 1995. godine, rekao je za "Super ekspres" da je u 79. godini krenuo počeo da drži predavanja kako bi dopunio prihode.

"Radim ovo da zaradim nešto novca, jer ga nemam", rekao je Valensa. "Nije me briga za novac, uopšte me nije bilo briga. Imao sam ga dovoljno, a sada mi nije dovoljno, pa moram dodatno da zaradim."

Otkrio je da njegova penzija iznosi 11.000 zlota (otprilike 2.640 dolara). Prosečna penzija u Poljskoj je nekih 2.700 zlota. Valensa je pojasnio da je do pre pola godine, njegova penzija iznosila između 5.000 i 6.000 zlota.

"Sada je malo bolje, ali sve je poskupelo, tako da je manje-više isto", rekao je on.

Od aprila 2023. inflacija u Poljskoj iznosila je 14,7 odsto, pri čemu je hrana porasla za skoro 20 odsto, a cene energenata za 14,8 odsto.

Valensa je neke od svojih finansijskih problema pripisao činjenici da ponekad pomaže svojoj deci. "Ko ima pčele, ima i meda; ko ima decu, ima poteškoća", rekao je on za "Super Ekspres".

Rođen u Poljskoj pod nemačkom okupacijom 1943. godine, Valensa je postao električar u brodogradilištu u Gdanjsku i na kraju je postao lider u nezavisnom sindikatu Solidarnost. Politički rad unije i saradnja sa Rimokatoličkom crkvom smatraju se ključnim za raskid Varšave sa socijalizmom 1989.

Valensa je izgubio na izborima 1995. od bivšeg ministra komunističke vlade Aleksandra Kvasnjevskog. Nakon što je 2000. osvojio samo 1,01 odsto glasova, trajno se povukao iz politike. On je takođe podneo ostavku iz Solidarnosti 2006. godine, usred svađe sa braćom Jaroslavom i Lehom Kačinjskim, liderima stranke Pravo i pravda (PiS) koja trenutno vodi Poljsku.

image