Svet

Kina protiv američkog proizvođača čipova: Ako pokušaju da ujedu, SAD će ostati bez zuba

Odluka Pekinga doneta je usred eskalacije svađe sa Vašingtonom oko tehnologije poluprovodnika
Kina protiv američkog proizvođača čipova: Ako pokušaju da ujedu, SAD će ostati bez zubaGetty © Chung Sung-Jun / Stringer

Akcije kompanije "Majkron tehnolodži", najvećeg američkog proizvođača kompjuterskih memorijskih čipova, pale su za čak pet odsto u ponedeljak nakon što je kineski regulator za sajber bezbednost zabranio kupovinu proizvoda kompanije zbog zabrinutosti da predstavljaju "značajne bezbednosne rizike".

"Majkronovi" čipovi mogli bi da ugroze kritičnu informacionu infrastrukturu Pekinga, kao što su državne banke i telekomunikacione mreže, saopštila je Kineska administracija za sajber prostor (CAC).

Kompanija sa sedištem u Ajdahu nije prošla bezbednosnu reviziju koju je CAC započeo u martu. Istraga je usledila nakon napora Vašingtona da zaustavi napredak kineske industrije poluprovodnika kroz kontrolu izvoza i sankcije.

"Svrha ovog pregleda mrežne bezbednosti 'Majkron' proizvoda je da spreči da problemi bezbednosti mreže proizvoda ugroze bezbednost ključne informacione infrastrukture zemlje, što je neophodna mera za održavanje nacionalne bezbednosti", saopštio je CAC. "Kina čvrsto promoviše otvaranje na visokom nivou prema spoljnom svetu, sve dok se pridržavaju kineskih zakona i propisa. Kompanije iz svih zemalja i raznih platformi su dobrodošle da uđu na kinesko tržište."

"Majkronove" akcije prodavale su se u ponedeljak za 64,76 dolara, što je pad u odnosu na 68,17 dolara u petak. Kompanija se navodno oslanja na kinesko tržište za oko 10 odsto svog godišnjeg prihoda.

CAC nije precizirao na koje će "Majkron" proizvode uticati njegova odluka niti koliko će zabrana biti široka. 

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova optužilo je prošle nedelje Vašington da pokušava da ometa tehnološki napredak potencijalnih konkurenata. "SAD su politizovale, instrumentalizovale i naoružale tehnološka pitanja i nastojale da osujete tehnološki napredak drugih zemalja", rekao je portparol ministarstva Vang Venbin.

Vest da "Majkronovi" proizvodi nisu prošli bezbednosnu reviziju Pekinga izazvala je žestoke reakcije SAD, piše "Global tajms".

Portparol Ministarstva trgovine SAD rekao je da je ovo "prepad i napad" na američke kompanije, i da su ovo ograničenja "bez činjeničnih osnova", koja će dovesti do "problema na tržištu memorijskih čipova".

Ovo je dosledna upotreba jakih reči od strane Vašingtona da opravda svoje postupke, navodi "Global tajms" u komentaru odluke kineskih vlasti. U stvari, ove reči su samo fraze, koje se koriste za opisivanje američkih akcija podrivanja slobodne trgovine poslednjih godina. 

Osim što procenjuju kolike će gubitke kineska odluka doneti "Majkronu", SAD takođe pokazuju izvestan stepen nelagodnosti i nesigurnosti, osećajući da bi "radijus eksplozije ove stvari mogao biti mnogo veći". To je uglavnom zato što su učinili mnogo beskrupuloznih stvari Kini i svesni su šta za SAD znači napad na kineske kompanije pod maskom "nacionalne bezbednosti". Stoga, oni refleksivno zamišljaju da je svaka akcija koju Kina preduzima prema američkim kompanijama "odmazda", navodi se u komentaru "Global tajmsa".

Kao jedan od najvećih svetskih proizvođača poluprovodničkih proizvoda za skladištenje i obradu slika, za "Majkronove" proizvode u Kini se dugo govorilo da imaju rizike po sajber bezbednost. Pored toga, "Majkron"je oduvek bio poznat u industriji po svojoj "agresivnoj taktici u borbi protiv konkurencije" i optužen je da igra podstrekačku ulogu u suzbijanju kineske tehnologije.

Mnogi strani mediji su ovo pitanje uključili u okvir američko-kineskog tehnološkog rata, sugerišući da bi to moglo dovesti do eskalacije "tehnološkog rata". Na površini, to može izgledati tako: u prošlosti su SAD uvek preuzimale inicijativu za napad na polju poluprovodnika, dok je Kina bila ograničena i podložna kontroli drugih, piše "Global tajms". Sada je Kina preduzela akcije protiv "Majkrona", pokazujući svoju sposobnost da uzvrati.

List navodi da realnost nije takva. Takozvana "nacionalna bezbednost" SAD je jednostrano i anti-tržišno suzbijanje kineske tehnologije, dok je kineska bezbednosna revizija "Majkrona" sprovedena da bi efikasno zaštitila sopstvene bezbednosne interese. Optužbe Vašingtona na račun Kine mogu samo da razotkriju njihovo licemerje i dvostruke standarde.

Svetu je odavno jasno ko se bavi nerazumnim suzbijanjem i remećenjem tržišta. Kada je Kina tek počela da preispituje "Majkron", Bela kuća je zahtevala od vlade Južne Koreje da zabrani južnokorejskim proizvođačima čipova da popune prazninu koju je "Majkron" ostavio na kineskom tržištu. SAD nemilosrdno rade na suzbijanju "Huaveija" i zabrani "TikToka".

Amerika je, zaključuje "Global tajms", "dosegla krajnost u gaženju pravila slobodne trgovine i principa fer konkurencije. Međutim, legitimnu i neophodnu akciju Kine SAD koriste da se okrenu i ujedu, što ukazuje na njihovu grižu savest i nerazumnost. Treba ih udariti nogom u zube i naterati da pažljivo odmere posledice."

image