Nova opasnost na severu Evrope: NATO nuklearno oružje dobrodošlo u Finsku

Finska planira u potpunosti da otvori vrata za NATO, ne žele da ograniče postavljanje baza ni prisustvo trupa zemalja članica Alijanse

Predlog zakona o pristupanju Finske NATO-u ne postavlja nikakva ograničenja za uspostavljanje baza Alijanse na teritoriji te države, ne ograničava prisustvo snaga iz zemalja članica, ni raspoređivanje oružja za masovno uništenje, piše list "Iltalehti".

"Vladin predlog zakona će dozvoliti NATO nuklearno oružje u Finskoj. Neće uvesti ograničenja za uspostavljanje NATO baza u Finskoj niti će ograničiti prisustvo trupa iz zemalja članica", navodi se u saopštenju.

Prema izvorima lista, finski ministri spoljnih poslova i odbrane Peka Havisto i Anti Kaikonen obećali su u julu, tokom pregovora sa NATO-om da ta zemlja neće uvoditi nikakva ograničenja ili rezerve u sporazum o pristupanju Severnoatlantskom savezu.

"Finska je voljna da uđe u NATO bez ograničenja sa svim pravima i obavezama", istakli su ministri u razgovorima o članstvu.

Predlog zakona o članstvu u NATO pripremila su finska ministarstva spoljnih poslova, odbrane, unutrašnjih poslova i kabinet predsednika. Očekuje se da će dokument biti dostavljen na konsultacije u naredne dve nedelje.

Finska i Švedska su u maju podnele zahtev za ulazak u NATO. Od 30 zemalja članica Alijanse, 28 je potvrdilo prijem, a protive se Turska i Mađarska.

Kako je početkom juna rekao pomoćnik generalnog sekretara NATO-a Kamil Grand, niko u Alijansi još nije razgovarao o razmeštanju nuklearnog oružja u Švedskoj i Finskoj. Istovremeno je dodao da teško da bi neko u Moskvi dao bilo kakve garancije u vezi sa tim.

Danas je u Rusiji počela rutinska nuklearna vojna vežba "Grom", koju ruska vojska organizuje svake godine. Ruski zvaničnici obavestili su Sjedinjene Američke Države o početku vojne vežbe, kao i da će ona uključivati lansiranje nuklearnih raketa.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da će Severnoatlantska alijansa pažljivo motriti ruske nuklearne vojne vežbe i "ostati na oprezu".

U Osnovama državne politike Ruske Federacije u oblasti nuklearnog odvraćanja navodi se da će "Rusija biti spremna da upotrebi nuklearno naoružanje ili druga vojna sredstva masovnog uništenja ukoliko se slično naoružanje bude koristilo protiv nje ili njenih saveznika".

To podrazumeva i ne-nuklearnu agresiju koja bi mogla da bude pretnju po državu ili udar na ruske odbrambene nuklearne kapacitete.

"Glavne vojne opasnosti koje, zavisno od vojne-političke i strateške situacije mogu da prerastu u vojne pretnje Ruskoj Federaciji, neutralisaćemo upotrebom nuklearnog naoružanja", navodi se u doktrini.