"Špigl": Eko-bum preopterećuje električne mreže u Nemačkoj

Ironično, potrošači koji su odmakli s tranzicijom na zelenu energiju mogli bi da snose posledice – budući da vlada planira restrikcije kakao bi izbegla krah energetskog sistema

Energetska tranzicija polako stiže u privatnu sferu pošto Nemci žele da kupe milione toplotnih pumpi i električnih automobila, ali postoji problem – mreže su već preopterećene.

Naime, široko rasprostranjene regionalne električne mreže nemaju kapacitet za desetine miliona novih uređaja koji bi crpeli struju s njih. Takođe, mnoga domaćinstva ne poseduju napredne uređaje za merenje potrošene energije, odnosno energije koju proizvedu i potom treba da isporuče u mrežu.

Nemački list konstatuje da je odavno poznato da energetska tranzicija zahteva snažniju i pametniju infrastrukturu, na šta je ukazivao još 2007. tadašnji ministar ekonomije Majkl Glos.

Mreža je sad preopterećena i, ironično, potrošači koji su odmakli s tranzicijom na zelenu energiju mogli bi da snose posledice – budući da vlada planira restrikcije kakao bi izbegla krah energetskog sistema.

Planovi Savezne mrežne agencije o potencijalnim restrikcijama osvanuli su u medijima u poslednjim danima 2022, kada se uvijeno govorilo o "ograničenju komfora".

Agencija u stvari traži da potrošači smanje potrošnju električne energije ako njihovi grejači, vozila, klima-uređaji i sl. ugrožavaju postojanost mreže. E-automobili bi se u tom slučaju punili sporije, električni grejači bi radili slabije.

Nema vremenskog ograničenja za štednju, a ona može da utiče na svakoga – od početka 2024. svi potrošači i operateri distributivnog sistema biće u obavezi da se pridržavaju propisanih mera.

"Špigl" se ujedno pita da li će ta (mala) štednja zaista biti dovoljna. Ili će u bliskoj budućnosti morati da se sve češće interveniše.

S tim u vezi navodi (ne)prilike u pokrajini Severna Rajna – Vestfalija, gde je distributivna mreža u oblasti Dortmunda već zakazala kada nemačka kompanija "Vonovija" nije mogla da poveže na sistem oko 60 velikih toplotnih pumpi.

I u drugim nemačkim pokrajinama stručnjaci za oblast energetike ukazuju na to da mreže uskoro neće moći da izdrže pritisak priključivanja novih uređaja, te dodaju da će za sve nove potrošače 2030. godine biti potrebno do 115 teravat sati struje, što je više od petine trenutne potrošnje.