Svet

Danska želi da bude domaćin mirovnih pregovora o Ukrajini

Kopenhagen bi očigledno želeo da bude domaćin sastanka, izjavio ministar inostranih poslova Danske
Danska želi da bude domaćin mirovnih pregovora o Ukrajiniwww.globallookpress.com © IMAGO/M. Popow

Danska je spremna da bude domaćin mirovnih pregovora između Ukrajine i Rusije u julu, izjavio je u ponedeljak danski ministar spoljnih poslova Lars Loke Rasmusen, izveštava "Politiko".

"Ako Ukrajina smatra da je došlo vreme za takav sastanak, to bi bilo fantastično", rekao je Rasmusen po dolasku u Savet za spoljne poslove u Briselu, prenosi Rojters.

"U tom slučaju," dodao je ministar, "Danska bi očigledno želela da bude domaćin sastanka."

Na sastanku bi, rekao je danski ministar, bilo potrebno angažovanje zemalja poput Indije, Brazila i Kine, dodajući da bi mu bilo "teško da na njima vidi Rusiju."

Iako su i Rusija i Ukrajina saopštile da su otvorene za mirovne pregovore, Moskva i Kijev imaju različite stavove o tome šta bi trebalo da bude početna tačka pregovora.

Posrednici sa Globalnog juga

Kijev je kao preduslove za mirovne pregovore postavila obnovu svog teritorijalnog integriteta i "izgradnju bezbednosne arhitekture na evroatlantskom prostoru", uključujući garancije za Ukrajinu.

Moskva je saopštila da Ukrajina mora da bude "neutralna", da se uzdrži od pridruživanja NATO-u i EU, kao i da je neophodno da međunarodna zajednica prizna teritorije koje je Rusija pripojila kako bi započeli mirovni pregovori.

Poslednjih meseci, nekoliko zemalja Globalnog juga je izrazilo spremnost da preuzme ulogu posrednika u mirovnim pregovorima.

Kina i Brazil su poslale svoje izaslanike u Moskvu i Kijev, a Indija je saopštila da je spremna da doprinese mirovnom procesu. Međutim, zapadni saveznici izražavaju sumnju u njihov kredibilitet.

Neki zapadni lideri kritikovali su pokušaje Pekinga kao nerealne, tvrdeći da je Kina jedan od najvećih saveznika Rusije.

U aprilu je predsednik Brazila Luiz Injacio Lula da Silva izazvao bes među zapadnim saveznicima izjavom da Zapad samo produžava rat snabdevajući Kijev oružjem.

Predsednik Lula trebalo je da se sastane sa ukrajinskim kolegom Vladimirom Zelenskim na samitu G7 u Japanu, ali ovaj sastanak nije održan, jer je ukrajinski predsednik zakasnio, preneo je Rojters.

image