Svet

Političari iz SAD i EU traže smenu predsednika Konferencije UN o klimatskim promenama

Ovo nije prvi pokušaj da se ukloni Džaber, jer je u januaru više od dvadesetak američkih poslanika pozvalo na njegovu smenu, a slične zahteve su imali i zeleni poslanici iz EU
Političari iz SAD i EU traže smenu predsednika Konferencije UN o klimatskim promenamawww.globallookpress.com © Marquardt,Christian

Stotinak članova američkog Kongresa i Evropskog parlamenta traže smenu predsednika Konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama 2023. (COP28), sultana Ahmeda el Džabera, koji je istovremeno i izvršni direktor naftne kompanije "Abu Dabi nešenel oil ko", prenosi "Blumberg".

Političari zahtevaju i da se preduzmu dalji koraci kako bi se ograničio uticaj kompanija koje se bave proizvodnjom fosilnih goriva, na pregovorima krajem godine čiji će domaćin biti Ujedinjeni Arapski Emirati.

Imenovanje Džabera za predsednika konferencije čiji je cilj smanjenje emisije ugljenika, tvrde, bilo je kontroverzno od samog početka.

Pismo je upućeno predsedniku Sjedinjenih Američkih Država Džozefu Bajdenu, predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antoniju Guterešu i šefu UN za klimatske promene Sajmonu Stilu, a potpisalo ga je ukupno 99 poslanika Evropske unije i 34 iz SAD.

"Za milijarde ljudi, ishod COP28 značiće razliku između života i smrti, između haosa i solidarnosti", rekla je Menon Obri, članica Evropskog parlamenta i potpisnica pisma.

"Korporativna pohlepa i laži lobista doveli su nas u ovu klimatsku krizu. Moramo sprečiti da se privatni interesi mešaju u politiku. Želimo da povratimo vlasništvo nad našom budućnošću", dodaje Obri.

Inače, ovo nije prvi pokušaj da se ukloni Džaber. U januaru je više od dvadesetak američkih poslanika pozvalo izaslanika za klimu Džona Kerija da izvrši pritisak na UAE kako bi ga smenili sa mesta šefa COP28.

U februaru, "zeleni" poslanici iz EU su izneli iste zahteve u pismu upućenom Sajmonu Stilu iz UN.

Pod Džaberom, kompanija iz Abu Dabija planira da poveća proizvodnju nafte i gasa. Međunarodna agencija za energiju i klimatski stručnjaci uglavnom su saglasni da bi to dovelo do prelaženja granica globalnog zagrevanja koje je postavio COP.

image