Svet

Šok u Nemačkoj: AFD treća najjača partija, nastavlja da raste

Ako bi sada bili održani izbori u Nemačkoj desničarska Alternativa za Nemačku osvojila bi 17 odsto glasova
Šok u Nemačkoj: AFD treća najjača partija, nastavlja da rasteGetty © Sean Gallup

Šolcova "Semafor koalicija" sve više gubi popularnost, a podaci najnovijeg istraživanja instituta INSA urađenog za "Bild" pokazuju da bi, da se u ovom trenutku održavaju izbori u Nemačkoj, vladajući savez ostao bez većine u parlamentu.

Račune im je, na njihov šok, pokvarila desničarska Alternativa za Nemačku (AFD), koja, kako ankete pokazuju ima 17 odsto podrške javnosti, odnosno i više nego duplo od Stranke slobodnih demokrata (FDP) Kristijana Lindnera, koja bi, da se sada održi glasanje, "dobacila" do samo osam odsto.

Jedini član "Semafora" koji je popularniji od AFD-a je Šolcova Socijaldemokratska partija Nemačke koja bi, kada bi Nemci u ovom momentu izašli na birališta, imala 21 odsto. Od Alternative je popularnija samo još najveća opoziciona stranka, odnosno, Hrišćansko-demokratska unija Nemačke Fridriha Merca, koja bi imala 28 odsto udela u glasovima Nemaca.

Da podršku javnosti gube i Zeleni Analene Berbok, videlo se pre nekoliko dana i zvanično na biralištima, budući da je ova partija na izborima u Bremenu doživela ogroman poraz najgorim rezultate u poslednjih 20 godina. Zeleni su, sa 14,8 odsto glasova, koliko su osvojili na saveznim izvorima, pali na 14 odsto.

Bauk AFD-a kruži Nemačkom

Ali, zbog čeka vlasti javnost plaše AFD-ovim rastućim uticajem?

Opet je, izgleda, kao i za sve na Zapadu, kriv "maligni ruski uticaj".

Tako ih, na primer novinar Tomas Hol, u naslovu svog komentara objavljenog za "Frankfurter algemajne cajtung" nazvao "petokolonašima".

"Sa sve većim uspehom, AFD-a u Nemačkoj koja pojačava Putinov perfidni propagandni narativ o miroljubivoj Rusiji i NATO agresoru", strahuje predsednik Kancelarije za zaštitu ustava Tomas Haldenvang, a prenosi Hol.

"Rusku priču" o tome da Zapad koji se širi ka istoku krši legitimne bezbednosne interese te zemlje, kako kaže ovaj autor, političari AfD-a su u Nemačkoj širili još od "invazije na Ukrajinu".

Hol to ocenjuje kao "klasično izvrtanje počinioca u žrtvu", kojim se, kako se navodi, služi i Sara Vagenkneht (stranka Levica), i koji nailazi na odjek dela Nemaca "više nego ikada".

"Haldenvangovo otkriće, prema kome Kremlju, zahvaljujući nemačkim glasnogovornicima, više nisu potrebni sopstveni mediji poput 'Rusija dana' da bi prenosili svoju priču nemačkom stanovništvu, izaziva gorku iritaciju", ljuti se Hol.

Može li se vladati na istoku?

Koliko god on i njemu slični protestuju zbog ovakvog uspona Alternative za Nemačku, razlog više za sekiraciju daje im "opasna" rastuća popularnost AFD-a koja je još je veća na istoku zemlje, odnosno u pokrajinama Tiringija i Saksonija, gde im je podrška skočila na čak 26 odsto.

To je za tri procenta više nego što ima Hrišćansko-demokratska unija (CDU), i čak šest odsto veća podrška od one koju su osvojile Šolcove socijaldemokrate.

"Ako se to zaista dogodi 2024. godine (na izborima u Saksoniji, Tiringiji, Brandenburgu), posledice će biti kobne, jer nijedna partija ne želi da radi sa desničarskim populističkim AFD", upozorava "Bild" pitajući se da li će postati nemoguće upravljati istokom zemlje.

Konkretno, u Trinigiji, vlada se, da se izbori sada održavaju, ne bi mogla formirati bez AFD-a (koji bi imali 28 odsto glasova) ili bez levičarske Linke (22 odsto). CDU ima 21 odsto podrške, SDP 11, Zeleni šest odsto i FDP pet odsto.

"To znači da čak ni četvoropartijski savez CDU, SPD, Zelenih i FDP ne bi imao većinu. Sa 41 od 88 mesta u parlamentu, mogla bi se zamisliti samo još jedna manjinska vlada. Da bi vladala bez AfD-a, CDU bi morala da napravi koaliciju sa Linke-om u svakoj konstelaciji, što je takođe nezamislivo! Najgori slučaj bio bi da FDP i Zeleni ne uspeju da pređu ni pet odsto. Onda ništa ne bi funkcionisalo!", konstatuje "Bild".

Što se tiče Saksonije, CDU i AFD još u februaru su bili izjednačeni na 29 procenata. Najbolje plasirani posle njih na izborima bi bili Zeleni (10 odsto), SPD (9 odsto) i Linke (9 odsto), a iz parlamenta bi ispao FDP sa podrškom od svega četiri odsto.

Takav rezultat ipak bi, međutim, ostavljao mogućnost da CDU, socijaldemokrate i Zeleni naprave koaliciju, jer iako sa 48 odsto glasova ne bi imali većinu, osvojili bi ipak 67 od 120 mesta u državnom parlamentu.  

"Bild" piše, međutim, da postoji konstantno trvenje u odnosima crnih (CDU), crvenih (socijaldemokrata) i Zelenih, a CDU posebno želi da se reši ovih poslednjih.

Drugi problem koji se navodi za vladu (koja ne uključuje omraženi AFD) jeste to što, čak i ako FDP pređe cenzus od 5 posto, to nije dovoljno samo za crno-crveno-žutu koaliciju.

"Ako se procenti AFD tada povećaju, za upravljanje bi bio potreban četvoročlani savez. Tada bi bilo teško donositi političke odluke i postoji rizik od zastoja", upozorava nemački medij.

Popularni iz "protesta"?

Jedini koji nemaju ništa od vaskrsa AFD-a, kako "Bild" navodi, jesu partijski lideri Alternative Alis Vajdel i Tino Hrupala čija popularnost ne raste proporcionalno popularnosti njihove stranke.

Ankete su konstantno pokazivale da su njih dvoje na poslednjim mestima na INSA rang listi političara, gde trenutno zauzimaju 19. i 20. mesto.

 "AFD nikada nije biran zbog svojih vrhunskih predstavnika, već samo iz protesta ili zbog programa. Nikada nije postojao političar AFD koji je bio popularan među građanima ili koji je izvukao više podrške od same stranke", tvrdi jedan od istraživača instituta INSA, Herman Binkert.

"Bild" ističe da lideri radikalnih partija poput AFD-a nisu po "automatizmu" nepopularni kod Nemaca, a to pokazuje primer šefice Levice Sare Vagenkeneht" koja je trenutno na 9. mestu najpopularnijih lidera u Nemačkoj (iako je vlastima jednako omrznuta kao i AFD).

Relativna većina birača koji se nalaze desno od centra (39 odsto) trenutno želi da glasa za AfD, pa nemački medij postavlja pitanje da li bi AFD sa Vagenknehtovom (koja trenutno napušta svoju partiju) kao glavnim kandidatom bio još opasniji za konkurenciju?

Binkert ne veruje.

Jer supruga jednog od najmoćnijih lidera Nemačke, Oskara Lafontena "sigurno ima mnogo fanova koji nikada ne bi glasali za AFD".

image