Svet

"Hil": Bajdenova administracija odbija saradnju u istrazi o povlačenju iz Avganistana

Američko povlačenje iz Avganistana dovelo je, između ostalog, do povratka talibana na vlast u toj zemlji
"Hil": Bajdenova administracija odbija saradnju u istrazi o povlačenju iz Avganistanawww.globallookpress.com © Planet Pix via ZUMA Press Wire

Agencija koja istražuje povlačenje američkih trupa iz Avganistana obavestila je Kongres da se ponovo suočava sa opstrukcijom istrage, upozorivši da je USAID (Agencija SAD za međunarodni razvoj) "obustavila svaku saradnju", piše "Hil".

Džon Sopko, specijalni generalni inspektor SAD za obnovu Avganistana (SIGAR), i u junu je obavestio zakonodavce u brojnim kongresnim komitetima da različite agencije opstruišu istragu o povlačenju trupa u avgustu 2021. godine. 

Nakon što je specijalni inspektor izašao u javnost sa ovim optužbama, USAID i Stejt department su "u veliko meri" odbili da odgovore na zahteve agencije, što je znak kontinuiranog otpora istrazi SIGAR-a, pokazuje imejl u koji je "Hil" imao uvid.

"Administracija nastavlja sa ograničenom saradnjom u malom broju oblasti, dok je USAID prekinuo svaku saradnju", saopštio je Robert Lorens iz agencije koja radi za Kongres.

Inače, SIGAR je i pre povlačenja američke vojske iz Avganistana nadgledao veliki broj agencija koje su imale udela u tom ratu. Međutim, poslednjih meseci, agencija se žali da takve saradnje više nema.

"U dva navrata ste nas obavestili da Bajdenova administracija ometa vaš rad tako što ne pruža potrebne informacije. To je neprihvatljivo", napisali su kancelariji inspektora republikanci Džejms Komer i Glen Grotman.

"Istorijski gledano, država i USAID poštovale su misiju SIGAR-a. Međutim, od neuspešnog povlačenja Bajdenove administracije iz Avganistana, koje je očajnički potrebano ispitati, država i USAID uskratili su putovanja, opstruirali, istragu pa čak i doveli u pitanje nadležnosti SIGAR-a", navodi se u pismu dvojice predstavnika Republikanske partije.

Inspektor Sopko je u junu istakao da "posebno iznenađuje" odbijanje administracije u Vašintonu i USAID-a da sarađuju.

"Posle više od decenije saradnje sa mojom kancelarijom, agencije sada odbijaju da pruže informacije i pomoć koje su potrebne", napisao je Sopko u junu.

Do najnovijeg sukoba dolazi u trenutku kada se Kancelarija specijalnog generalnog inspektora SAD za obnovu Avganistana sprema da objavi tromesečni izveštaj u kom se, između ostalog, navode detalji o potezima SAD nakon povlačenja.

Iz USAID-a su odbili da odgovore na pitanja o različitim vrstama humanitarne pomoći, uključujući i pitanje na koji način proveravaju da pomoć ne dospe u ruke talibana. 

Sa druge strane, iz Stejt departmenta odbacuju tvrdnje SIGAR-a i navode da je ministarstvo spoljnih poslova dalo odgovore na pitanja agencije.

Do neslavnog povlačenja američkih trupa iz Avganistana došlo je u avgustu 2021. godine, prilikom čega je u opasnost doveden veliki broj Amerikanaca, ali i Avganistanaca koji su sarađivali sa nevladinim organizacijama iz SAD.

Endrju Votkins iz Međunarodne krizne grupe tada je objasnio da je povlačenje iz Avganistana zakasnelo priznanje nemogućnosti da Amerika ostvari svoje ciljeve.

"Ma koliko SAD i njihovi partneri nastojali da govore o uspesima u Avganistanu i prikažu ih svetu, ako su oni u tako dugom periodu neodrživi, uprkos američkom prisustvu, onda nisam siguran da se o njima može govoriti kao o uspesima”, rekao je Votkins i istakao da je još 2009. godine postalo jasno da Amerika ne može da dobije rat u Avganistanu.

Američko povlačenje, između ostalog, dovelo je i do ponovnog povratka talibana na vlast u Avganistanu. I pored toga što su u prvim danima vladavine obećali da Avganistankama ovog puta neće uskraćivati pravo na rad i obrazovanje, vrlo brzo je došlo do promene kursa i vraćanja na prethodnu politiku.

image