Svet

Makron udara "packe" Šolcu: Otkazana zajednička konferencija za medije

Francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc trebalo je da zajedno izađu pred medije posle današnjeg "radnog ručka"
Makron udara "packe" Šolcu: Otkazana zajednička konferencija za medijewww.globallookpress.com © © Paul Chiasson Source/ Keystone Press Agency

Lideri dve najveće evropske sile sastaju se danas u Parizu kako bi razmotrili situaciju u Ukrajini, energetsku krizu, pitanja odbrane.

Radni ručak Makrona i Šolca organizovan je na brzinu nakon što je samit vlada Francuske i Nemačke odložen za januar zbog političkih neslaganja.

Iz Berlina je juče saopšteno da će posle bilateralnog sastanka Šolc i Makron zajedno izaći pred novinare, samo da bi usledilo saopštenje Pariza da nije planirana konferencija za medije.

U politici i diplomatiji, praksa  zajedničkih izjava za medije posle sastanaka je uobičajena i nešto najosnovnije što domaćin može da uradi.

Uskraćivanje gostu, a naročito visokorangiranom, da se obrati medijima smatra se "ukorom" i "vaspitnom packom" koju je, kako se čini, Makron sada dodelio Šolcu.

Spoljnopolitički urednik kanala "Frans 24" Armen Georgijan javio je, pozivajući se na svoje izvore, da se dvoica lidera danas neće obratiti medijama.

Prema njegovim rečima, veoma je neobično da domaćin uskrati svom savezniku konferenciju za medije ili makar izjave.

Georgijan je podsetio da je radni ručak "zamena" sastanka na višem nivou i da je organizovan kako bi se pred javnošću pokazalo da ovo savezništvo i dalje postoji i znači.

Odnosi Francuske i Nemačke su već duže loši. Francuzi zameraju Berlinu što će sa 200 milijardi evra pomoći građane i privredu da prebrode energetsku krizu.

Urednik "Frans 24" je ocenio i da je specijalna vojna operacija u Rusiji dovela do "natoizacije" Nemačke, odnosno da se Nemačka okrenula Sjedinjenim Državama i saradnji sa NATO članicama sa istoka Evrope na uštrb francusko-nemačkog odbrambenog partnerstva i planova.

Francuska, rekao je Geoergijan, želi saveznika u Nemačkoj na svom projektu odbrambene zajednice EU.

image