Svet

"Majkrosoft": Kineski hakeri špijunirali ključnu američku infrastrukturu

Kina je negirala umešanost, tvrdeći da su priču o hakovanju pokrenule SAD preko svojih "kanala dezinformacija izvan vladinih agencija"
"Majkrosoft": Kineski hakeri špijunirali ključnu američku infrastrukturu© Tanjug/AP Photo/Andy Wong, File

Kineska hakerska grupa koju "sponzoriše država" špijunirala je američke ključne infrastrukturne organizacije, od telekomunikacija do transportnih čvorišta, tvrde zapadne obaveštajne agencije i kompanija "Majkrosoft", a prenosi "Rojters".

Sagovornici ove agencije kažu da je reč o jednoj od najvećih poznatih kineskih kampanja sajber špijunaže, dok Kina, međutim, negira umešanost.

Na meti hakera, kako je naveo "Majkrosoft", bila je i teritorija američkog ostrva Guam, na kome su strateški važne američke vojne baze. One bi, navodno, bile ključne za odgovor na bilo koji sukob u azijsko-pacifičkom regionu, a trenutno su veliko komunikaciono čvorište koje višestrukim podmorskim kablovima povezuje Aziju i Australiju sa Sjedinjenim Državama.

Ali, portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning u četvrtak je istakla da su optužbe za hakovanje "kolektivna kampanja dezinformacija" zemalja "Pet očiju" odnosno obaveštajnog saveza Sjedinjenih Država, Kanade, Novog Zelanda, Australije i Velike Britanije.

Ona je ustvrdila da su kampanju pokrenule SAD iz geopolitičkih razloga i da izveštaj analitičara "Majkrosofta", "pokazuje da američka vlada širi svoje kanale dezinformacija izvan vladinih agencija".

"Bez obzira na različite metode koje koriste, ništa od ovoga ne može promeniti činjenicu da su Sjedinjene Države imperija hakovanja", rekla je Mao na redovnom brifingu za štampu u Pekingu.

Američka Agencija za nacionalnu bezbednost (NSA) saopštila je da, kako bi identifikovala hakersku akciju radi sa partnerima uključujući Kanadu, Novi Zeland, Australiju i Veliku Britaniju kao i sa američkim Federalnim istražnim biroom.

Kanada, Velika Britanija, Australija i Novi Zeland upozorile su da bi i one mogle biti na meti hakera.

Analitičari "Majkrosofta" tvrde da sumnjaju da ova kineska grupa, koju nazivaju "Volt tajfun", razvija sposobnosti koje bi mogle da poremete kritičnu komunikacionu infrastrukturu između Sjedinjenih Država i regiona Azije tokom budućih kriza.

"Od vitalnog je značaja da operateri ključne nacionalne infrastrukture preduzmu mere kako bi sprečili napadače da se sakriju na njihovim sistemima", rekao je direktor britanskog Nacionalnog centra za sajber bezbednost Pol Čičester u zajedničkoj izjavi sa NSA.

Kineska grupa, aktivna je najmanje od 2021. godine, a mete su joj, kako piše Rojters, bile komunikacije, proizvodnja, komunalne usluge, transport, građevinarstvo, pomorstvo, vlada, informacione tehnologije i obrazovanje.

Novi Zeland je rekao da će raditi na identifikaciji svake takve zlonamerne sajber aktivnosti u svojoj zemlji.

"Za nacionalnu bezbednost naše zemlje važno je da budemo transparentni i otvoreni prema Australiji u vezi sa pretnjama sa kojima se suočavamo", rekla je australijska ministarka unutrašnjih poslova i sajber bezbednosti Kler O'Nil.

Kanadska agencija za sajber bezbednost saopštila je da još nema izveštaja o kanadskim žrtvama ovog hakovanja. 

"Međutim, zapadne ekonomije su duboko međusobno povezane. Veliki deo naše infrastrukture je blisko integrisan i napad na jednu može uticati na drugu", rekla je O'Nil.

image