Svet

MSP Rusije: EU želi da izazove sukob Moldavije i Rusije

Sve jača saradnja NATO-a i EU sa moldavskim vlastima izaziva zabrinutost. Ovakvo ponašanje je kroz istoriju jako skupo koštalo one koji su se odlučili na takvu "pomoć", prenose "RIA Novosti"
MSP Rusije: EU želi da izazove sukob Moldavije i Rusijewww.globallookpress.com © Petrov Sergey

Evropska unija pokušava da izazove konfrontaciju Rusije i Moldavije, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova, dodajući da antiruska kampanja Unije dominira u toj zemlji, što se i ne krije.

"Vidimo da se Evropska unija, pri donošenju odluke o tome da treba formirati još jednu platformu Unije na postsovjetskom prostoru, rukovodila geopolitičkim motivima. EU pokušava da učvrsti prozapadni kurs aktuelnih moldavskih vlasti i da podstakne zemlju na konfrontaciju sa Rusijom, ignorišući interese i raspoloženje naroda. Antiruski karakter novog prisustva Unije čak se i ne krije", rekao je za "RIA Novosti" zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Galuzin.

Kako je dalje naveo, EU će pokušati da sprovede otvorenu cenzuru, pogura zapadne vrednosti i pokuša da iskoreni sve rusko.

"Uzimajući u obzir da se karakter Evropske unije izmenio, te da je Unija postala instrument SAD i NATO-a, malo je verovatno da će novo prisustvo (EU) u Moldaviji doprineti stabilizaciji situacije u zemlji", poručio je ruski diplomata.

On se osvrnuo i na to što je Kišinjev zainteresovan za to da od Unije dobije PVO sisteme, rekavši da sve jača saradnja NATO-a i EU sa moldavskim vlastima izaziva zabrinutost:

"Više puta smo skrenuli pažnju Kišinjevu da gomilanje zapadnog oružja ove ili one zemlje, kao i raspoređivanje vojnih kontingenata NATO-a na njenoj teritoriji ide isključivo u korist Sjedinjenih Američkih Država i njenih evroatlantskih satelita. Kako istorija pokazuje, ovakvo ponašanje je u svakom pogledu veoma skupo koštalo one koji primaju takvu 'pomoć'".

image