Najbolji period u istoriji: Kako je Mađarska postala ključan parter Kine u EU

Protivljenje Americi zbližilo Viktora Orbana i Sija Đinpinga

Za one koji su navikli na EU skepticizam prema Kini, izjave mađarskih diplomata o jačanju saradnje sa Pekingom mogle bi da deluju iznenađujuće. Ali, piše "Ekonomist", prijateljstvo Kine i Mađarske, kao i saradnja sa Rusijom, ne obazire se na Brisel i ne prestaje da jača i razvija se.

Odnosi dve zemlje su "u najboljem periodu u istoriji", rekao je najviši kineski diplomata Vang Ji, dok je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto poručio da saradnja Budimpešte i Pekinga predstavlja "mogućnosti a ne rizike".

Mađarska ponavlja stav Kine da zapadna podrška Ukrajini samo podstiče sukob na račun Evrope. U razgovoru za "Blumberg" mađarski premijer Viktor Orban branio je svoje blokiranje paketa finansijske pomoći NjU Ukrajini od 540 miliona dolara. "Nema šanse da se dobije ovaj rat", rekao je tada.

Druge zemlje u Istočnoj Evropi, poput Poljske, delile su "angažovaniji" pristup Mađarske u odnosima sa Kinom sve do početka Specijalne vojne operacije kada je njihov entuzijazam "narušen".

Kina je svesna prednosti prijateljstva sa Evropom. EU je vitalni trgovinski partner. Štaviše, blok bi mogao, ako želi, da ublaži uticaj američkog trgovinskog i tehnološkog rivalstva sa Kinom. Tokom posete Kini prošlog meseca, francuski predsednik Emanuel Makron upozorio je da evropske zemlje ne bi trebalo da postanu "samo sledbenici Amerike" u vezi sa Tajvanom.

Ali Mađarska je posebna, ističe "Ekonomist". Pogledi na svet Orbana i kineskog lidera Sija Đinpinga imaju mnogo zajedničkog. Obojica žele da zauzdaju američku moć i veruju da uticaj Zapada opada. Dele naklonost prema Rusiji.

Mađarska je u dobroj poziciji da posluži spoljnopolitičkim interesima Kine. Kao članica EU, Mađarska ima pravo veta na spoljnu i bezbednosnu politiku i koristi ga da razblaži ili odbaci izjave EU kritične prema Kini. Takođe je član NATO-a, alijanse na koju Kina, navodno, gleda sa sve većom zabrinutošću. Mađarska je takođe povremeno pokazala spremnost da i tu utiče, na primer u svojoj nedavnoj podršci Turskoj u blokiranju pristupanja Švedske.

Dakle, u kineskim očima, zemlja sa manje od 10 miliona ljudi i jedna od najsiromašnijih u EU ima veliku ulogu. To je bilo očigledno u februaru kada je Vang otišao na svoju prvu prekookeansku turneju otkako je preuzeo dužnost šefa kineske diplomatije. Posetio je Francusku, Italiju, a potom i Nemačku. Pre nego što je krenuo u Moskvu, svratio je u Mađarsku gde je hvalio politiku Budimpešte naklonjenu Kini.

Orban, koji je vlada od 2010. godine i postao je još jači nakon još jedne pobede na opštim izborima prošle godine, ostaje pouzdan prijatelj Pekinga. Ankete pokazuju da su Mađari među ljudima koji najviše podržavaju Kinu u EU.

Opozicija, zbrisana na prošlogodišnjim izborima, ne pokazuje znake da će pokušati da iskoristi povremeno nezadovoljstvo javnosti protiv Kine, na primer protiv projekta vrednog više milijardi dolara koji uključuje kineske firme: novu železničku vezu između Budimpešte i Beograda u susednoj Srbiji (radovi na mađarskoj strani počeli su 2021. godine). Za Kinu je ovo vrhunac njihovog projekta "Pojas i put" u Evropi. 

Si će se, navodi "Ekonomist" prilagoditi svim promenama u evropskim stavovima prema Kini. Sa druge strane, Orban ne pokazuje znake distanciranja od Kine. Dokle god je na vlasti, Mađarska će biti koristan saveznik.

"Proučavanje njenog stava o Kini moglo bi da ponudi lekcije za razvoj dobrih odnosa između Kine i drugih evropskih zemalja", napisala su o Mađarskoj dvojica kineskih naučnika u radu objavljenom ove godine u časopisu Komunističke partije. Jedna očigledna lekcija bila bi da proruske vlade stvaraju čvrsta prijateljstva.