Epilog napada na američki Kapitol: 18 godina zatvora za vođu "Čuvara zakletve"

Ne možemo da dozvolimo da grupa građana podstiče revoluciju, zato što im se nije dopao ishod izbora i jer su smatrali da zakon nije ispoštovan kako bi trebalo, poručio je sudija pre izricanja presude

Stjuart Rouds, osnivač i vođa organizacije "Čuvari zakletve", osuđen je na 18 godina zatvora zbog predvođenja zavere da se tadašnji američki predsednik Donald Tramp zadrži na vlasti nakon što je izgubio na izborima 2020. godine.

"Apsolutno ne možemo da dozvolimo da grupa građana podstiče revoluciju, zato što im se nije dopao ishod izbora i jer su smatrali da zakon nije ispoštovan kako bi trebalo... A to ste uradili", rekao je okružni sudija Amit Mehta pre izricanja presude, preneo je Si-En-En.

Sudija je poručio Roudsu da "predstavlja stalnu pretnju i opasnost za (američku) demokratiju" i naglasio da to nikada nije rekao bilo kome koga je osudio. 

"Usuđujem se da kažem da sada svi zadržavamo dah kako se izbori približavaju. Hoćemo li imati još jedan 6. januar? To ostaje da se vidi", ocenio je Mehta. 

On je istakao da Rouds (58) nije izrazio kajanje i da i dalje predstavlja pretnju. Takva zavera je, po njegovim rečima, jedan od najtežih zločina koje Amerikanac može da počini. 

"Upotreba sile je prekršaj protiv vlade. To je uvreda protiv naroda naše zemlje", poručio je sudija, koji je Roudsove akcije kvalifikovao kao domaći terorizam. 

Naveo je da je upravo Rouds izdavao naređenja i organizovao timove 6. januara. 

"On je bio razlog zašto su zapravo bili u Vašingtonu. 'Čuvari zakletve' ne bi bili tamo da nije bilo Stjuarta Roudsa, mislim da niko ne tvrdi drugačije", naglasio je.

Politički zatvorenik?

Rouds, koji je optužen da je vodio desetine drugih pojedinaca u akciji koja je kulminirala opsadom Kapitola 6. januara, takođe je proglašen krivim za ometanje zvaničnog postupka i neovlašćeno rukovanje dokumentima.

Od onih koje je Rouds vodio, 22 su već osuđeni za razne federalne zločine. Osmoro, uključujući Roudsovu saučesnicu Keli Megs, osuđeno je za pobunjeničku zaveru.

Rouds je, pre nego što mu je izrečena presuda, rekao da je "politički zatvorenik" i obećao da će nastaviti da "razotkriva zločine režima" u zatvoru.

"Želeo bih da počnem time što ću samo da kažem da sam politički zatvorenik, a, kao i predsedniku Trampu, moj jedini zločin je suprotstavljanje onima koji uništavaju našu zemlju", poručio je Rouds na sudu.

Rouds je 20 minuta ponavljao optužbe da su predsednički izbori 2020. bili neustavni i vikao da "nije u stanju da ignoriše Ustav".

On je u više navrata branio svoje postupke i postupke svojih sledbenika 6. januara, rekavši da "nijedan čuvar zakletve nije učestvovao ni u jednoj borbi" i da su nasilje na Kapitolu počinili drugi ljudi. 

"Smatram da je ova zemlja neverovatno podeljena, a ovo krivično gonjenje – ne samo moje, već i svih 'šestojanuaraca' – pogoršava situaciju", rekao je Rouds i dodao da će to samo naterati ljude da se osećaju kao da je ova vlada još manje legitimna nego ranije.