Svet

Bajden i Makarti sve bliži postizanju dogovora o gornjoj granici duga

Ne verujem da sav teret treba da padne na srednju i radničku klasu Amerikanaca, poručio je predsednik SAD
Bajden i Makarti sve bliži postizanju dogovora o gornjoj granici dugaGetty © Pool

Pregovarači iz Bele kuće i republikanaci postigli su određeni napredak tokom pregovora o podizanju gornje granice državnog duga od 31,4 biliona dolara, rekao je novinarima u četvrtak predsedavajući Predstavničkom domu Kongresa Kevin Makarti.

Dogovor bi precizirao ukupan iznos koji bi vlada mogla da potroši na diskrecione programe kao što su stanovanje i obrazovanje, prenosi Rojters.

Prema drugom izvoru, dve strane su udaljene svega 70 milijardi dolara od ukupne sume.

Američki predsednik Džozef Bajden je izjavio da se dve strane još ne slažu gde bi trebalo napraviti rezove.

Republikanci se zalažu za oštre rezove čime bi se produžilo vreme čekanja na zahteve za socijalno osiguranje i smanjio broj nastavnika, pripadnika policije i agenata graničnih patrola.

"Neću pristati na to. Jedini način da se krene napred je dvopartijski sporazum i verujem da će doći do sporazuma koji nam omogućava da idemo napred i zaštitimo vredne Amerikance ove zemlje. Ne verujem da sav teret treba da padne na srednju i radničku klasu Amerikanaca", rekao je Bajden.

Ministarstvo finansija upozorilo da bi vlada mogla da ostane bez sredstava za pokrivanje svih svojih troškova već od 1. juna, što bi bez dogovora moglo da izazove potencijalnu ekonomsku katastrofu.

Bajden i Makarti se spore oko poreza, taksi i radnih uslova za programe borbe protiv siromaštva. Ali obe strane kažu da veruju da mogu da nađu zajednički jezik nakon višesatne rasprave njihovih pregovaračkih timova u sredu koju su okarakterisali kao produktivnu, prenosi Rojters.

"Sinoć smo radili do duboko u noć. Mislim da smo postigli određeni napredak. Još postoje neka nerešena pitanja i naš tim radi 24/7 kako bismo pokušali da rešimo ovaj problem", rekao je Makarti novinarima i naglasio da sumnja da će svi biti srećni postignutim dogovorom.

Vremena je malo. Ministarstvo finansija kaže da bi Sjedinjene Države mogle ostati bez novca za plaćanje svojih računa već 1. juna, što je za sedam dana, ako se ne podigne gornja granica duga.

Svaki sporazum, inače, mora da prođe Predstavnički dom pod kontrolom republikanaca i Senat koji kontrolišu demokrate. To bi moglo da bude nezgodno, jer su neki desničarski republikanci i mnoge liberalne demokrate rekli da ih uznemiravaju izgledi za eventualni kompromis.

Mili: Neplaćanje duga izazvale bi posledice po nacionalnu bezbednost

Američki general Mark Mili rekao je da bi neplaćanje duga nanelo nedvosmislenu štetu nacionalnoj bezbednosti i negativno uticalo na spremnost, moral i sposobnosti vojske.

Predsednik Združenog komiteta načelnika štabova SAD istakao je da nema sumnje da bi postojao "veoma značajan negativan uticaj na vojsku Sjedinjenih Američkih Država ako se ne plate obaveze i ne postigne gornja granica duga", preneo je Rojters.

"Mislim da bi to bez sumnje izazvalo jasne implikacije na nacionalnu bezbednost", napomenuo je Mili.

image