Svet

"Velt": Moguć prekid odnosa između Francuske i Nemačke

Uprkos naporima Evropske unije da se svetu prikaže kao jedinstvena i složna, velike razlike među članicama izbijaju na videlo
"Velt": Moguć prekid odnosa između Francuske i NemačkeAP © AP Photo/Christophe Ena

Odnosi između Nemačke i Francuske su na samom dnu, a nesuglasice između francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca mogle bi da dovedu do konačnog prekida odnosa između dve zemlje, ocenio je "Velt".

Prema pisanju nemačkog lista, dve najbogatije i najuticajnije članice EU imaju neprestane sporazume oko cena energenata i odgovora na ekonomsku krizu, vojnih projekata, odnosa sa Kinom, pa čak i fiskalne politike.

Da su veze ovih država izuzetno klimave pokazuje i činjenica da se dvojica lidera nakon današnjeg sastanka u Parizu nisu obratila na zajedničkoj konferenciji za novinare, niti je, za sada, izdato bilo kakvo saopštenje.

Trzavice su se dodatno pojačale nakon što je Nemačka predstavila paket od 200 milijardi evra kako bi zaštitila svoju industriju i potrošače od rastućih cena energije, a o tome nije unapred obavestila susednu Francusku.

Rojters je tada izvestio da je visoki francuski zvaničnik otkrio kako su o potezu Berlina saznali iz štampe.

Pariz veruje da potez Berlina daje nepravednu prednost nemačkim kompanijama i ugrožava jedinstveno tržište Evropske unije. Prema pisanju "Velta", Nemačku u Francuskoj nazivaju "sebičnom zemljom koja ne mari za svoje partnere". Sve grublji ton francuskih medija prema Nemačkoj govori o kraju idile.

Tenzije tinjaju dok Evropa pokušava da postigne dogovor o tome da li da ograniči cene gasa kao odgovor aktuelnu gasnu krizu i na rusku specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini. Razmirice utiču i na planove Evrope da izgradi sledeću generaciju borbenih aviona, projekte gasovoda širom EU, ali i namere Nemačke da dozvoli Kini da investira u svoje luke.

Razmere nesloge otkrivene su prošle nedelje kada je odložen zajednički sastanak francuskog i nemačkog kabineta, koji je trebalo da bude održan 26. oktobra. Zvaničnici Berlina su okrivili tesne rasporede ministara i logističke poteškoće.

"Francusko-nemački par je i ranije imao uspone i padove, ali razvod nikada nije usledio", duhovito je ocenio Rojters u svojoj analizi.

Mogući slom u odnosima i slabljenje jedinstva Evropa sebi ne može da priušti u trenutku dok se bori sa višestrukim krizama, ukazala je agencija.

Ipak, uprkos naporima da se svetu prikažu kao jedinstvene i složne, velike razlike, sukobi i rivalstva zemalja članica izbijaju na videlo.

Makron smatra da je zabrinjavajuće to što Šolc ne odvaja dovoljno vremena za sastanke sa njim, za razliku od njegove prethodnice Angele Merkel. Umesto toga, ojačao je veze sa liderima Španije, Portugala i Holandije. Prema rečima franuskog zvaničnika, Makron i Merkelova su razmenjivali poruke svakoga dana, dok su susreti dvojice političara organizovani gotovo na silu.

image