Anketa Univerziteta Đinghua: 80 odsto Kineza krivi SAD za sukob u Ukrajini

Većina anketiranih nema poverenja u Vašington i pozitivno gleda na Rusiju

Oko 80 odsto Kineza smatra da su SAD i zapadne zemlje odgovorne za sukob u Ukrajini, dok 11,7 odsto krivi Ukrajinu, a 8,2 odsto Rusiju, pokazuje istraživanje Centara za međunarodnu bezbednost i strategiju Univerziteta Đinghua, jednog od najuglednijih univerziteta u Kini.

Prema anketi, oko 34,1 odsto ispitanika smatra da je "uticaj rata na život civila" najvažnije pitanje u ovom sukobu, dok je 20,9 odsto kao ključno navelo bezbednost Kineza i njihove ekonomske interese u Ukrajini, a 15,6 odsto je ukazalo na "uticaj na globalno snabdevanje energijom."

Većina Kineza ne veruje Vašingtonu, pokazalo je istraživanje, a 59,1 odsto ima "veoma nepovoljno" ili "donekle nepovoljno" mišljenje o SAD. Samo 7,8 odsto ima ovakvo mišljenje o Rusiji, dok 58,4 odsto svog severnog suseda ocenjuje izrazito povoljno.

Kineska vlada zauzela je neutralan stav prema Ukrajini, a Peking je odbio pozive Vašingtona da osudi ili sankcioniše Moskvu. Zvanične izjave kineskog Ministarstva spoljnih poslova ukazuju na širenje NATO-a na istok kao na ključni uzrok konflikta, dok su kineski zvaničnici osudili SAD i njihove saveznike zato što nastavljaju da dostavljaju oružje Kijevu ne tražeći diplomatsko rešenje za sukob.

U međuvremenu, Kina se pozicionirala kao mirotvorac, objavljujući u februaru svoj "Stav od 12 tačaka o političkom rešenju ukrajinske krize". Ovaj mirovni plan pozdravio je ruski predsednik Vladimir Putin, ali on je naišao na mlak prijem u Kijevu. Plan su smesta odbacile SAD i EU.

Odnosi Pekinga i Vašingtona su veoma zategnuti, a američki predsednik Džo Bajden nametnuo je ograničenja kineskoj industriji poluprovodnika. Bajden je nekoliko puta tokom prošle godine izjavio da bi SAD vojno intervenisale ukoliko Kina izvrši invaziju na Tajvan. Osamdeset i tri odsto ispitanika, prema anketi Univerziteta Đinghua, veruje da SAD imaju najveći uticaj na bezbednost Kine. Bez obzira na to, skoro 50 odsto je reklo da u narednih pet godina očekuje poboljšanje odnosa između dve supersile.

Urađeno u novembru 2022. godine, ovo istraživanje anketiralo je 2.622 državljana kontinentalne Kine starijih od 18 godina.