Svet

Poljska uradila ono što nisu ni SAD - proglasila vladu Rusije za teroristički režim

Ova rezolucija izglasana je jednoglasno
Poljska uradila ono što nisu ni SAD - proglasila vladu Rusije za teroristički režim© Tomasz Gzell/Polska Agencja Prasowa

Senat, odnosno gornji dom poljskog parlamenta usvojio je rezoluciju kojom se ruske vlasti proglašavaju za "teroristički režim", prenose "RIA novosti". 

"Proglašavamo vladu Ruske Federacije za teroristički režim", piše u dokumentu rezolucije, a svi prisutni senatori u sali glasali su za usvajanje rezolucije, čija je rasprava prenošena na sajtu Senata.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PSSE) ranije je odobrila je državama članicama usvajanje rezolucija u kojim su ruske političke stranke optužene za "saučesništvo u terorizmu". U dokumentu se, takođe, predlaže formiranje specijalnog međunarodnog tribunala za istragu ruskih akcija u Ukrajini, kao i za obezbeđivanje sistema protivvazdušne odbrane Kijevu i finansiranje obnove zemlje.

Rusko ministartsvo spoljnih poslova reagovalo je na ovu odluku PSSE, ocenjujući je kao antirusku.

"Parlamentarna skupština Saveta Evrope drži se izuzetno agresivne linije prema Rusiji, to potvrđuje još jedna antiruska rezolucija sa neprihvatljivim pozivima zemljama Saveta Evrope", saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova nakon odobravanja ove rezolucije u PSSE.

Predsednik Vladimir Putin rekao je da se Kijev eksplozijom na Krimskom mostu stavio u ravan sa najodvratnijim terorističkim grupama i "naprosto je nemoguće ostaviti takve zločine bez odgovora".

Savet za razvoj građanskog društva i ljudska prava predsednika Ruske Federacije redovno šalje u inostranstvo zbirke materijala o zločinima ukrajinskih vojnih i nacionalnih bataljona nad civilnim stanovništvom: pisma su upućena međunarodnim organizacijama, diplomatskim misijama, direktno političarima, diplomatama, novinarima i javnim ličnostima.

Ranije je Bela kuća saopštila da je američka administracija donela konačnu odluku da Ruskoj Federaciji ne dodeli status "države sponzora terorizma". Moskva je ranije upozoravala da bi eventualna primena inicijative Vašingtona da označi Rusiju kao državu koja je sponzor terorizma dovelo do oštrih odgovora.

Kako je ranije saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, Oružane snage napadaju samo vojnu infrastrukturu i ukrajinske trupe i od 25. marta su završile glavne zadatke prve etape – značajno su smanjile borbeni potencijal Ukrajine. 

image