Svet

Poznata britanska transrodna biciklistkinja: To što ne smemo da se trkamo sa ženama je genocid

Odluka Udruženja britanskih biciklista da zabrani biološkim muškarcima da se trkaju u ženskim kategorijama znači da Emili Bridžis neće moći da se takmiči na Olimpijskim igrama u Parizu sledeće godine
Poznata britanska transrodna biciklistkinja: To što ne smemo da se trkamo sa ženama je genocidGetty © Photo by Michael Steele

Transrodna atletičarka Emili Bridžis nazvala je Floridu "fašističkom državom koja kidnapuje decu", a činjenicu da je u Britaniji transrodnim osobama koje su biološki muškarci zabranjeno da se takmiče u ženskim kategorijama nazvala je "genocidom".  

Odluka Udruženja britanskih biciklista da zabrani biološkim muškarcima da se trkaju u ženskim kategorijama znači da Bridžis neće moći da se takmiči na Olimpijskim igrama u Parizu sledeće godine, budući da će morati da se trka u "otvorenoj" kategoriji zajedno sa muškarcima, piše britanski "Telegraf".

Bridžis je, pre nego što je odlučio da promeni pol, ranije oborio britanske državne rekorde u kategoriji mlađih muškaraca.  

"Biciklizam je i dalje jedan od najbeljih i 'najheteroseksualnijih' sportova na svetu, i nije vas briga", požalila se Bridžis.

Ona je takođe prokomentarisala kandidata za predsednika SAD Rona Desantisa, optužujući ga da vodi "fašističku" državu na Floridi u kojoj se "kidnapuju deca".

"Genocid na nama počinje sa zabranom sporta, pogledajte šta se dešava u Americi. Prvo ide zabrana bavljenja sportom, onda ukidaju opštu zdravstvenu zaštitu, pa javni život i korišćenje kupatila u skladu sa željenim rodom", požalila se Bridžis. 

Biciklista je dodala da razmišlja da napusti "užasno britansko ostrvo", dodajući da se u toj državi u ovom trenutku "ona i njena porodica bukvalno bore za opstanak". 

Bridžis je zaključila da se "nada da će se mediji zabaviti birajući njene citate tako da ona deluje histerično", međutim, čini se da za ovu drugu stavku ipak nije potrebna nikakva dodatna aktivnost medija. 

image