SAD uvele sankcije u Moldaviji zbog širenja ruskog uticaja

U saopštenju američkog Ministarstva finansija navodi se da su sankcionisane osobe prepoznate kao instrumenti ruske globalne kampanje

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije pojedincima i entitetima koji se dovode u vezu sa ruskim uticajem u Moldaviji.

Sankcionisane osobe uključuju ruske oligarhe koji su "prepoznati kao osobe koje su zarobile i korumpirale moldavske političke i ekonomske institucije i koje se ponašaju kao instrumenti ruske globalne kampanje uticaja", navelo je američko Ministarstvo finansija u saopštenju, prenosi Rojters.

Među sankcionisanim pojedincima je i bivši moldavski poslanik Vladimir Plahotnjuk, koji je, prema navodima ministarstva, "manipulisao ključnim sektorima moldavske vlade, uključujući policiju, izborni i sudski sektor."

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Entoni Blinken izjavio je da SAD podržavaju napore Moldavije u borbi protiv korupcije, jačanju nezavisnosti i transparentnosti svojih demokratskih institucija .

"Danas smo označili dva odbegla moldavska oligarha zajedno sa većom grupom pojedinaca i entiteta zbog njihove umešanosti u korupciju i napore koji su povezani sa Kremljom u mešanju demokratskih izbora u Moldaviji. U skladu sa izvršnom naredbom, Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija, označava Vladimira Plahotnjuka, bivšeg vladinog zvaničnika zbog bavljenja korupcijom. On je koristio svoje bogatstvo i politički uticaj da naruši ugled političkih rivala i vladavinu zakona u zemlji", istakao je Blinken.

Kancelarija za kontrolu strane imovine proglasila je i moldavskog političara Ilana Šora zbog navodne umešanosti u korupciju.

"Šor je sarađivao sa korumpiranim oligarsima i entitetima sa sedištem u Moskvi i time doprinosio stvaranju političkih nemira u Moldaviji", dodao je američki sekretar.