Svet

Kina odbila da komentariše tvrdnje "Volstrit džornala" o pregovorima sa Ukrajinom

Kijev potvrdio da Huej nije govorio o prekidu rata koji bi uključivao Rusiju u granicama koje pretpostavljaju četiri nova regiona, poručuju danas iz Pekinga
Kina odbila da komentariše tvrdnje "Volstrit džornala" o pregovorima sa Ukrajinomwww.globallookpress.com © Han Xiaozhen

Zvanični predstavnik kineskog Ministarstva spoljnih poslova Mao Nin nije potvrdila navode "Volstrit džornala" da je kineski izaslanik Li Huej, tokom nedavne turneje u evropskim prestonicama, izjavio da bi mirovni sporazum trebalo postići tako da četiri nova regiona Rusije - Zaporoška, Hersonska oblast, LNR, DNR - ostanu u njenim okvirima.

Mao Nin je poručila da je Kina objavila zvanična saopštenja i dodala da je "ministar spoljnih poslova Ukrajine javno rekao da je bio u kontaktu sa predstavnicima država u kojima je boravio Li Huej i dodao da niko nije potvrdio slične izjave, koje je preneo "Volstrit džornal".

Podsećamo, specijalni izaslanik Kine za evroazijska pitanja Li Huej prošle nedelje je završio evropsku turneju u okviru koje je posetio Ukrajinu, Rusiju, Poljsku, Nemačku, Francusku, Belgiju. Sa evropskim kolegama, razgovarao je o kineskom mirovnom predlogu, koji je Peking predložio u februaru ove godine.

Ipak, "Volstrit džornal" je preneo da je Huej pokušao da "osigura da Rusija ne izgubi rat i da Moskva ne pribegne nuklearnom oružju", ujedno lobirajući za političko rešenje koje bi, osim prekida vatre, pretpostavljalo i očuvanje Rusije u onim granicama, koje je Moskva objavila krajem prošle godine, nakon referenduma u četiri oblasti koje su sada deo RF.

image