Kina odbila da komentariše tvrdnje "Volstrit džornala" o pregovorima sa Ukrajinom

Kijev potvrdio da Huej nije govorio o prekidu rata koji bi uključivao Rusiju u granicama koje pretpostavljaju četiri nova regiona, poručuju danas iz Pekinga

Zvanični predstavnik kineskog Ministarstva spoljnih poslova Mao Nin nije potvrdila navode "Volstrit džornala" da je kineski izaslanik Li Huej, tokom nedavne turneje u evropskim prestonicama, izjavio da bi mirovni sporazum trebalo postići tako da četiri nova regiona Rusije - Zaporoška, Hersonska oblast, LNR, DNR - ostanu u njenim okvirima.

Mao Nin je poručila da je Kina objavila zvanična saopštenja i dodala da je "ministar spoljnih poslova Ukrajine javno rekao da je bio u kontaktu sa predstavnicima država u kojima je boravio Li Huej i dodao da niko nije potvrdio slične izjave, koje je preneo "Volstrit džornal".

Podsećamo, specijalni izaslanik Kine za evroazijska pitanja Li Huej prošle nedelje je završio evropsku turneju u okviru koje je posetio Ukrajinu, Rusiju, Poljsku, Nemačku, Francusku, Belgiju. Sa evropskim kolegama, razgovarao je o kineskom mirovnom predlogu, koji je Peking predložio u februaru ove godine.

Ipak, "Volstrit džornal" je preneo da je Huej pokušao da "osigura da Rusija ne izgubi rat i da Moskva ne pribegne nuklearnom oružju", ujedno lobirajući za političko rešenje koje bi, osim prekida vatre, pretpostavljalo i očuvanje Rusije u onim granicama, koje je Moskva objavila krajem prošle godine, nakon referenduma u četiri oblasti koje su sada deo RF.