Poljska donela zakon protiv ruskog mešanja

Predsednik Poljske potpisao je zakon o komisiji koja bi trebalo da istraži rusko mešanje na štetu države

Poljski predsednik Andžej Duda potpisao je zakon o formiranju komisije koja bi trebalo da se bavi ruskim uticajem u Poljskoj. 

Zakon je prošle nedelje usvojio parlament tesnom većinom, a opozicija smatra da je zakon usmeren protiv njih uoči jesenjih parlamentarnih izbora.

Komisija bi trebalo da istraži ruski uticaj na državne funkcionere ili članove najvišeg rukovodstva i njihovo delovanje na štetu interesa Republike Poljske.

Duda je pre potpisivanja zakona istakao tezu o navodnom "ruskom mešanju" u izbore u nizu zemalja, što je Moskva više puta odbacila kao neosnovanu tvrdnju.

"U različitim zemljama se vodi diskusija o ruskom uticaju na izbore", rekao je poljski predsednik i dodao "zato i potpisujem zakon", zaključio je.

Odnosi između Ruske Federacije i Poljske značajno su se pogoršali poslednjih godina. Moskva je optužila Varšavu za rusofobiju dok poljske vlasti, uprkos kritikama, ruše sovjetske spomenike i konfiskuju rusku imovinu. Kao odgovor na akcije Varšave, Moskva je dodala Poljsku na listu neprijateljskih zemalja i proterala desetine poljskih diplomata iz zemlje. Komentarišući neprijateljske akcije Varšave, Kremlj je saopštio da je Poljska vekovima periodično klizila u mahnitost mržnje prema Rusima.