"Zaratili" Mask i "Njujork tajms"

Dok najveći deo bogatstva gospodina Maska potiče od njegovog udela u kompaniji "Tesla", njegov uticaj, uglavnom, potiče od kompanije "Spejs eks" koja drži satelitsku mrežu "Starlink", piše američki list

Poslednjih meseci, najbogatiji čovek na svetu postao je novi, haotični akter na međunarodnoj političkoj sceni, piše "Njujork tajms". 

"Iako veliki broj milijardera voli da tvituje o dešavanjima u svetu, nijedan se nije približio uticaju Ilona Maska i njegovoj sposobnosti da izazove nevolju. On je, ponekad, upadao u pojedine situacije i pored toga što su ga savetovali da to ne čini i već je iza sebe ostavio dosta nereda", navodi američki list.

"Dok najveći deo bogatstva gospodina Maska potiče od njegovog udela u kompaniji "Tesla", njegov uticaj, uglavnom, potiče od kompanije "Spejs eks" koja drži satelitsku mrežu "Starlink". Upravo Starlink je postao neophodan alat ukrajinske vojske, s obzirom na to da internet servis može da prenosi do zona sukoba i geopolitičkih žarišta", ističe list.

"Ukoliko do petka bude finalizovao planiranu kupovinu Tvitera, uticaj gospodina Maska dodatno će porasti", navodi "Njujork tajms".

Američki milijarder je, inače, poznat po tome što se zalaže za "apsolutnu slobodu govora" i očekuje se da se neće mnogo baviti moderiranjem sadržaja na Tviteru.

"Njegovi kritičari kojih ima mnogo, međutim, smatraju da je teško odvojiti stavove gospodina Maska od njegovih poslovnih interesa, pogotovo kada je reč o kompaniji "Tesla" koja sve više zavisi od Kine", piše u analizi američkog lista.

U pojedinim slučajevima, "Njujork tajms" ističe da je bilo koristi od Ilona Maska i podseća na činjenicu da je Starlinkom obezbedio pristup internetu u Ukrajini, te da je civile i vojnike opremio ključnim sredstvom komunikacije tokom sukoba sa Rusijom. 

Ipak, američki list nije zadovoljan Maskovim prošlonedeljnim tvitom u kom je naveo da neće moći doveka da finansira ukrajinsko korišćenje Starlinka, pre nego što je, iznenada, promenio taj stav.

"Dođavola sa tim… Iako Starlink još uvek gubi novac, a druge kompanije dobijaju milijarde dolara poreskih obveznika, mi ćemo samo nastaviti da finansiramo ukrajinsku vladu besplatno", napisao je na Tviteru.

Milijarder se dotakao i demonstracija u Iranu, kada je poručio da će aktivirati Starlink i Irancima omogućiti pristup internetu, bez obzira na vladinu blokadu. Međutim, restrikcije iranskih vlasti učinile su skoro nemogućim da ljudi unutar Irana pristupe mreži.

Iranska vlada je, navodno, građanima slala linkove za koje je tvrdila da omogućavaju pristup Starlinku koji su predstavljali viruse uz pomoć kojih su vlasti prikupljali podatke sa telefona građana. Iako malo broj Iranaca ipak može da se poveže na internet uz korišćenje Starlinka, postoji strah da bi vlasti mogle da otkriju indentitet građana koji ga koriste.

Strah od Starlinka ima i vlada u Pekingu zbog čega je milijarder pod pritiskom vlasti da tako nešto ne omogući i građanima Kine, potvrdio je Mask za "Fajnenšel tajms". Njegova kompanija "Tesla" je sve više zavisna od Kine zbog činjenice da skoro polovinu novih automobila proizvodi u Šangaju.

Mask se dotakao i kinesko-tajvanskih odnosa, rekavši da bi se Peking mogao umiriti ukoliko bi mu se dozvolila delimična kontrola nad ovim ostrvom.

Ukoliko bi došlo do vojnog sukoba između Kine i Tajvana, pojedini analitičari tvrde da bi vlasti u Tajpeju mogli da zatraže od Maska da im obezbedi sredstvo za hitnu komunikaciju putem satelitskog interneta. 

"Ali s obzirom na stav gospodina Maska o ovoj situaciji i njegove veze sa Kinom, Starlink možda nije održiva opcija", zaključuje "Njujork tajms".

Ilon Mask: "Njujork tajms" je haotični akter u međunardnoj politici

Milijarder je odgovorio na tekst američkog lista na Tviteru, napisavši da je "Njujork tajms" taj koji je haotičan akter na međunarodnoj političkoj sceni.

"Njujork tajms se pojavio kao novi, haotični akter u međunarodnoj politici. Intervencije ovog lista u nekim od najzapaljivijih sukoba na svetu, ponekad su bile blagodet, ali i njihove poruke su izazivale probleme", napisao je Mask na Tviteru i sarkastično dodao "prema neimenovanim izvorima koji žele da ostanu anonimni".