Si-En-En: Direktor CIA u oktobru tajno posetio Kijev

Nedugo posle sastanka Vilijama Bernsa i ukrajinskog rukovodstva, Rusija iznela saznanja o planiranoj upotrebi "prljave bombe"

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns u tajnosti je u prvoj polovini oktobra posetio Ukrajinu gde se sastao sa predsednikom države Vladimirom Zelenskim.

Informacija je Si-En-En-u potvrđena iz dva neimenovana izvora upoznata sa detaljima putovanja.

"Direktor CIA uverio je ukrajinsko rukovodstvo u posvećenost Sjedinjenih Američkih Država da nastave da im pružaju podršku protiv ruske agresije, uključujući i nastavak deljenja obaveštajnih podataka", rekao je neimenovani zvaničnik.

Još jedna "tajanstvena" poseta šefa američkih obaveštajaca Kijevu (boravio je tamo i sredinom ferbuara ove godine), navodno je odraz zabrinutosti SAD da bi Rusija mogla da primeni nuklearno oružje u Ukrajini.

Konstatuje se i da, iako su i direktor CIA i drugi zvaničnici izjavljivali da nema dokaza da se Rusija priprema da izvede tako nešto, izvori Si-En-En-a bliski obaveštajnim stukturama smatraju da je rizik verovatno najveći od 24. februara, odnosno od početka ruske specijalne vojne operacije.

Nedugo posle ove posete, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu javno je izneo zabrinutost Rusije da bi Ukrajinci mogli da upotrebe "prljavu bombu" u nastavku sukoba kao vid provokacije. Za upotrebu bombe koja sadrži radioaktivni materijal i može komntaminirati široko područje bila bi okrivljena Rusija, čija se "nuklearna gotovost" već podgreva u zapadnim medijima kroz izjave vojnih i drugih zvaničnika koji analiziraju mogućnost da ruska vojska upotrebi nuklearno naoružanje. Iako i sami priznaju, poput šefa CIA, da nema dokaza da se Rusija priprema da uradi tako nešto niti obaveštajni podaci ukazuju da su u toku takve pripreme.

O mogućoj provokaciji sa "prljavom bombom", što bi bilo iskorišćeno za novu snažnu antirusku kampanju, Šojgu je obavestio ministre odbrane Velike Britanije, Francuske i Turske, a razgovor je obavio i sa američkim kolegom Lojdom Ostinom. Zapadni "partneri", kao i Pentagon i NATO, odbacili su tvrdnje Rusije o namerama Ukrajine da izvede tako nešto i ponovo okrenuli prst u Moskvu – optužuju Rusiju da planira da izvrši ono za šta optužuje Ukrajinu.

Kategoričko odbacivanje ruskih tvrdnji nije iznenađenje, budući da je ruska strana saopštila da u pravljenju "prljave bombe" Ukrajincima pomažu njihovi zapadni saveznici, poput Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država. Otuda i otkriće o tajnom boravku direktora CIA u Kijevu izaziva naročitu pažnju.