Bes u Beloj kući: Saudijci ponizili američku administraciju napuštanjem tajnog naftnog dogovora

Američki predsednik Džozef Bajden pretrpeo je novi udarac uoči međuizbora odlukom Saudijaca da odustanu od dogovora o povećanoj proizvodnji nafte

Saradnici predsednika američkog predsednika Džozefa Bajdena pobesneli su kada je prestolonaslednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman odustao od tajnog dogovora za koji su verovali da su ga sklopili radi povećanja proizvodnje nafte, piše "Njujork tajms".

List navodi, pozivajući se na američke i bliskoistočne zvaničnike, da su Bajdenovi saradnici navodno tajno postigli dogovor sa Saudijcima o povećanju proizvodnje nafte do decembra.

Taj dogovor bi omogućio Beloj kući da tvrdi da je predsednikova kontroverzna poseta kraljevstvu u julu bila korisna, a dogovor bi bio i podsticaj Demokratskoj partiji uoči međuizbora, jer su suočeni sa kritikama republikanaca zbog visokih cena gasa.

Tokom predsedničke kampanje, Bajden je kritikovao Saudijce zbog kršenja ljudskih prava, ali kako su se, zbog sukoba u Ukrajini, cene nafte povećale, on je, bez dogovora sa visokim zvaničnicima svoje stranke, otišao u Džedu gde se sastao sa Mohamedom Bin Salmanom.

Međutim, umesto da Bajdenu pruži preko potrebnu političku pobedu, prestolonaslednik je odustao od dogovora. Saudijska Arabija je takođe razbesnela demokratske zakonodavce i zvaničnike Bele kuće ranije ovog meseca najavljujući planove za smanjenje proizvodnje zajedno sa Rusijom i drugim zemljama grupe OPEK, podižući cene nafte.

Taj potez su neke demokrate protumačile kao pokušaj mešanja u izbore na sredini mandata i gurnuo je Belu kuću i Saudijce u krug međusobnog optuživanja. Bajden je poručio Saudijcima da će osetiti posledice svoje odluke, ali nije precizirao kakve bi one mogle biti.

Saudijsko ministarstvo energetike odbacilo je tvrdnje da je smanjenje proizvodnje politički motivisano. "Odluke OPEK+ donose se konsenzusom svih članica i određuju se isključivo tržišnim osnovama, a ne politikom", saopštili su Saudijci.

"Imamo neslaganja sa Saudijskom Arabijom oko najnovijeg smanjenja proizvodnje, ali naša energetska politika se uvek fokusirala na cene, a ne na broj barela — i ta politika je uspešna sa cenama sirove nafte za preko 30 odsto samo ove godine", branila je Bajdenovu politiku portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Ejdrien Votson.

Istovremeno, američki zvaničnici se pripremaju za još jedan potencijalni skok cena u decembru, ako evropski embargo na rusku naftu stupi na snagu i Saudijci odbiju da povećaju proizvodnju nafte kako bi nadoknadili očekivano smanjenje ponude. Zvaničnici kažu da bi to bio siguran znak da su Saudijci pomagali Rusima potkopavajući američki i evropski plan.

"Iako se jasno nismo složili sa odlukom OPEK+ početkom oktobra, prepoznajemo važnost nastavka rada i komunikacije sa Saudijskom Arabijom i drugim proizvođačima kako bismo osigurali stabilno i pošteno globalno energetsko tržište“, rekao je Bajdenov izaslanik za energetiku, Ejmos Hohštajn.

Neki analitičari kažu da su američki i saudijski zvaničnici pogrešno protumačili jedni druge o dinamici tržišta nafte i geopolitici oko Rusije i da će Bajdenovoj administraciji biti teško da shvati kako su stvari krenule naopako.

"Dekonstrukcija saudijskog donošenja odluka sada je poput kremljologije na steroidima“, ocenio je naučnik sa Instituta arapskih država Zaliva u Vašingtonu, Husein Ibiš.