Svet

Gde se dedoše "spasioci Ukrajine"? Dronovi "bajraktar" nestali posle godinu dana

Na početku sukoba, dronovi "bajraktar TB2" predstavljeni su kao spasioci Ukrajine, godinu dana kasnije padaju k'o snoplje
Gde se dedoše "spasioci Ukrajine"? Dronovi "bajraktar" nestali posle godinu danaGetty © Handout / Handout

U prvim mesecima sukoba u Ukrajini, turske bespilotne letelice "bajraktar TB2" hvaljene su kao spasioci Ukrajine i budućnost ratovanja.

Pojavili su se brojni izveštaji i video snimci o tome kako Ukrajina koristi oružje za napad na ruske tenkove, oklopna vozila i patrolne čamce. Njihova popularnost je čak inspirisala viralnu narodnu pesmu.

Međutim, nešto više od godinu dana kasnije, nekada cenjeni dronovi su skoro u potpunosti nestali sa neba iznad borbene linije, a oni koji su ostali svedeni su na izviđačke dužnosti.

"Opšta procena bespilotnih letelica kao što je TB2 je da dobro funkcionišu bez sofisticirane odbrane od vazdušnog i elektronskog ratovanja", rekao je za "Biznis insajder" Semjuel Bendet, analitičar i stručnjak za bespilotne i robotske vojne sisteme u Centru za pomorske analize. "Kao relativno spora i nisko leteća bespilotna letelica, može da postane meta za niz sistema protivvazdušne odbrane koji su dobro organizovani – videli smo to u Libiji i u Nagorno-Karabahu."

Iako je Rusija bila podložna udarima ukrajinskih dronova u prvim mesecima sukoba, ubrzo se prilagodila i od tada uspešno obara i ometa mnoge ukrajinske bespilotne letelice.

"Kada se ruska vojska sabrala, uspela je da sruši mnoge TB2", rekao je Bendet.

Ukrajina je prošle godine saopštila da je dobila 50 dronova TB2 od početka sukoba koji su do kraja 2022. godine uništeni. Iz Moskve je u aprilu saopšteno da su ruske snage uništile više od 100 dronova.

Sada Ukrajina uglavnom koristi TB2 u obaveštajne, nadzorne i izviđačke svrhe, a ne za ofanzivne akcije, rekao je Bendet.

Nedavna procena pokazala je da se Rusija šampion kada je reč o obaranju bespilotnih letelica - njihove snage su svakog meseca skidale oko 10.000 ukrajinskih dronova.

Elektronsko ratovanje je "kritična komponenta" ruske taktike i doprinosi ogromnim gubicima ukrajinskih bespilotnih letelica, navodi se u izveštaju koji je objavio britanski kraljevski institut RUSI.

image