Svet

Istorijsko razgraničenje Libana i Izraela

Ovaj dogovor označava "novu eru", poručio je libanski predsednik i dodao da će sporaum biti poslat američkim zvaničnicima na libanskom južnom graničnom prelazu Nakura
Istorijsko razgraničenje Libana i Izraelawww.globallookpress.com © XinHua/Ayal Margolin

Liban i Izrael postigli su dogovor kojim se utvrđuje pomorska granica dveju zemalja, saopštio je glavni pregovarač Bejruta Elijas Bou Sab.

Predsednik Libana Mišel Aun potpisao je pismo kojim zvanično priznaje Državu Izrael, dok je izraelska vlada jednoglasnom odlukom prihvatila sporazum.

Ovaj dogovor označava "novu eru", poručio je libanski predsednik i dodao da će sporazum biti poslat američkim zvaničnicima na libanskom južnom graničnom prelazu Nakura.

I pre potpisivanja, sporazum su pozdravile sve tri strane koje su učestvovale u pregovorima (Liban, Izrael i Sjedinjene Američke Države), poručivši da je u pitanju "istorijski dogovor".

Očekuje se da se pregovarači sastanu u bazi Ujedinjenih nacija u Nakuri, zajedno sa predstvanicima SAD, gde će dogovor biti ozvaničen.

Dogovor o rešavanju graničnog spora na moru između suseda, koji su "tehnički" u ratu od 1948. godine, veliki je kompromis dve strane, čime će se otvoriti put za dalja istraživanja i eksploataciju prirodnog gasa u ovom delu Mediterana, pišu zapadni mediji.

Prema sporazumu, Izrael ima puna prava nad gasnim poljem "Kariš" na kojem bi proizvodnja gasa trebalo da počne u roku od nekoliko nedelja. Sa druge strane, Liban će upravljati i istraživati rezervoar Kana čiji delovi zalaze u teritorijalne vode Izraela, za šta će Izrael dobijati određenu naknadu.

Ranije je izraelski premijer Jair Lapid poručio da će ta zemlja, u skoroj budućnosti, postati važan snabdevač Evrope gasom.

image