"Telegraf": U Britaniji otkrivene razmere albanskog kriminala podstaknutog talasom migranata

Britanski list navodi da su Albanci najbrojnija strana nacionalnost u tamošnjim zatvorima, i da predstavljaju šestinu ukupnog broja zatvorenika u zemlji, iako čine svega 0,05 odsto populacije

Osamdeset albanskih migranata u Velikoj Britaniji osuđeno je na 130 godina zatvora samo tokom prva četiri meseca tekuće godine, navodi britanski "Telegraf" na osnovu detaljne analize koja prvi put otkriva razmere kriminala koji buja usred porasta broja nelegalnih migranata u zemlji.

Pomenuti albanski kriminalci osuđeni su za ubistvo, silovanje, nasilne nerede, kršenje zakona o vatrenom oružju, otmicu, izazivanje smrti opasnom vožnjom, provalu, kao i gajenje kanabisa na plantažama koje održavaju kriminalne bande u kućama i napuštenim industrijskim lokacijama.

Ukupnih 130 godina zatvorske kazne za prestupnike će britanske poreske obveznice koštati najmanje 20 miliona funti, uz prosečan trošak od 57.000 funti godišnje po zatvoreniku, piše britanski list, ukazavši da su ovi zaključci izvedeni iz iscrpne analize svih sudskih postupaka koji su se vodili u Engleskoj i Velsu, počevši sa 1. januarom 2023. godine.

Prošle godine je u tu zemlju, pomoću malih čamaca koji prevoze nelegalne migrante preko Lamanša, pristigao rekordan broj od 12.301 Albanca, što je četvrtina od ukupno 45.755 ilegalaca.

Zvaničnici Nacionalne agencije za kriminal rekli su da je "značajan broj" tih albanskih migranata došao u Veliku Britaniju da radi na "sivom" tržištu ili za organizovane kriminalne narko bande, te da oni vraćaju "stotine miliona funti" gotovine godišnje u Albaniju.

Kako navodi ova agencija, albanski migranti u nelegalnim aktivnostima mogu zaraditi i do 100 funti dnevno, ili 1.000 funti nedeljno, u slučaju da rade kao "baštovani" na plantažama kanabisa.

"Telegraf" ističe da su albanske bande uzurpirale vijetnamske u proizvodnji te droge na britanskom tlu, istakavši da iste te bande plaćaju prevoz albanskih migranata preko Lamanša, nakon čega su oni "obavezani" da tu cenu otplate radeći za njih.

Mnogi od ozbiljnijih zločina sa spiska su u vezi sa trgovinom droge, navodi britanski list. Od četvorice ubica na listi, dvojica su bili članovi narko bande, koje su bezbednosne kamere snimile kako uzimaju četiri kuhinjska noža u samoposluzi u Bristolu, pre nego što će ubiti jednog svog sunarodnika u maju 2022. godine, usred pokušaja da otmu žetvu kanabisa vrednu 95.000 funti. Brikel Palaj i Radijan Lika osuđeni su za ubistvo u Bristolu prošlog marta.

Novi sporazum između Albanije i Velike Britanije podrazumeva da svakom Albancu koji je osuđen na više od četiri godine zatvora preti deportacija, dok će ostatak kazne služiti u albanskim zatvorima.

Britanija će platiti 14 miliona funti za unapređenje albanskih zatvora kako bi prihvatili 200 najopasnijih albanskih kriminalaca u Britaniji, piše "Telegraf" i dodaje da i onima koji su osuđeni na jednu do četiri godine takođe može pretiti deportacija.

Britanski list navodi da su Albanci najbrojnija strana nacionalnost u tamošnjim zatvorima, i da ih je 31. marta bilo 1.393, u poređenju sa 830 Poljaka, 823 Rumuna, 391 Jamajčanina i 380 Litvanaca.

To znači da Albanci predstavljaju šestinu ukupnog broja zatvorenika u zemlji, iako čine svega 0,05 odsto populacije.