Svet

Ilon Mask u Kini: Interesi Vašingtona i Pekinga su kao sijamski blizanci

Zdravi, stabilni i konstruktivni kinesko-američki odnosi su od koristi ne samo za obe zemlje, već i za ceo svet, istakao je kineski ministar spoljnih poslova
Ilon Mask u Kini: Interesi Vašingtona i Pekinga su kao sijamski blizanci© Tanjug/Ministry of Foreign Affairs of the People's Republic of China via AP

Kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang sastao se sa američkim biznismenom Ilonom Maskom u Pekingu, saopštilo je danas kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Tokom sastanka, Ćin Gang je naglasio da je razvoj Kine prilika za ceo svet, a Kina će nastaviti da promoviše saradnju sa kompanijama iz celog sveta, uključujući "Teslu".

"Zdravi, stabilni i konstruktivni kinesko-američki odnosi su od koristi ne samo za obe zemlje, već i za ceo svet", istakao je.

Ilon Mask je dodao da se "Tesla" protivi razbijanju lanaca snabdevanja i namerava da nastavi da širi svoje poslovanje u Kini.

Interesi SAD i Kine su zapravo isprepleteni, "nerazdvojni su jedni od drugih, poput sijamskih blizanaca", naglasio je Mask.

Portparolka kineskog MSP Mao Ning je danas tokom brifinga izjavila da je Kina oduvek držala otvorena vrata za poslovne ljude iz različitih zemalja, "uključujući gospodina Maska", kako bi bolje razumeli zemlju i promovisali obostrano korisnu saradnju.

Kina odlučno promoviše otvaranje svog tržišta prema spoljnom svetu i pozitivno gleda na ulaganje preduzeća sa stranim kapitalom, koja doprinose ekonomskom razvoju Kine, naglasila je Mao Ning.

Kompanija Ilona Maska "Tesla" ima najveću fabriku za proizvodnju automobila "Gigafaktori Šangaj". Kinesko tržište je drugo najveće tržište za proizvođače električnih automobila posle američkog.

Mask je takođe i vlasnik društvene mreže Tviter, koja je zabranjena u Kini.

Ovo putovanje dolazi u vreme kada se "Tesla" bori sa više problema, uključujući intenziviranje konkurencije sa kineskim proizvođačima automobila koji izvoze svoja električna vozila dok potražnja na najvećem svetskom tržištu automobila slabi.

image