Sijarto: Opasni potezi Bajdenove administracije

SAD doprinose eskalaciji sukoba u Ukrajini, ocenio je mađarski šef diplomatije

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto ocenio je da su potezi administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena opasni jer mogu da dovedu do dalje eskalacije sukoba u Ukrajini.

Na okruglom stolu u Vašingtonu, u organizaciji Instituta za konzervativno partnerstvo, Sijarto je izjavio da "ako komunikacija između Zapada i Rusije postane nemoguća nestaće i nada za mirnim rešenjen rata u Ukrajini", preneo je portal "Hangari tudej" saopštenje Ministarstva spoljnih poslova Mađarske.

Sijarto je istakao i da je mađarska vlada proglašavana za prorusku i saveznika  ruskog predsednika Vladimira Putina samo zato što se zalagala za održavanje kanala komunikacije sa Moskvom otvorenim.

"Evropska Unija je veoma loše odgovorila na izazove koje je donela ukrajinska kriza. U februaru, iz EU je poručeno da će sankcije baciti Rusiju na kolena i pomoći da rat bude brzo okončan, ali sada je novembar, vojni sukob postaje sve brutalniji, a evropska ekonomija je slomljena", konstatovao je Sijarto.

Mađarska ostaje zainteresovana za držanje kanala komunikacije otvorenim u interesu mira, bez obzira šta ko misli jer se vlada vodi samo nacionalnim interesima, dodao je Sijarto.

Pojedine kolege iz EU optužio je za licemerje jer, kako je rekao, redovno ga podržavaju u privatnim porukama, ali se ne osuđuju da javno iskažu isti stav iz političkih razloga.