Svet

Nemačka: "Kosovu" nije mesto u Savetu Evrope, to je propao projekat

Poslanička grupa AfD traži da se misija Kfor okonča i da se nemački vojnici povuku sa Kosova i Metohije
Nemačka: "Kosovu" nije mesto u Savetu Evrope, to je propao projekatwww.globallookpress.com © Petra Wallner

Poslednja eskalacija nasilja pokazala je da tzv. Kosovu nije mesto u Savetu Evrope, ocenio je portparol za spoljnopolitička pitanja Alternative za Nemačku (AfD) u Bundestagu Petr Bistron.

"Ovaj region ostaje bure baruta. Prijemom Kosova u Savet Evrope i EU samo bismo uvezli probleme u naše institucije i destabilizovali ih", objasnio je Bistron i  zatražio od nemačke vlade da pod hitno prekine svoje aktivnosti u vezi prijema tzv. Kosova u Savet Evrope.

Poslanik u Bundestagu Markus Fronmajer istakao je da poslanička grupa AfD traži da se nemački vojnici povuku sa Kosova i Metohije.

"Projekat tzv. Kosova je propao, 24 godine svestrane brige o tzv. Kosovu od strane NATO, EU, UN i nemačke razvojne pomoći ostavile su duboko korumpiranu, kriminalnu i neodrživu konstrukciju koja je politički i etnički fragmentirana. Kontinuirano učešće nemačke vojske u misiji Kfor više nije opravdano, bar od martovskih nereda 2004, koji su bili usmereni protiv srpske manjine. Poslanička grupa AfD traži da se ova misija konačno okonča i da se nemački vojnici povuku sa tzv. Kosova", istakao je Markus Fronmajer.

On je dodao da je "Kosovo", koje je nasilno otcepljeno vojnim sredstvima od SRJ, bitno za SAD jer tamo imaju svoju vojnu bazu koja je važna ispostava za geostrateško širenje sfere uticaja Amerike u jugoistočnoj Evropi.

"O toj temi bi trebalo da se raspravlja u Bundestagu", kaže Fronmajer.

image