Svet

Premijer Katara i vođa talibana vodili tajne pregovore u Avganistanu

Katar već dugo traži da međunarodna zajednica usaglasi "mapu puta" za Avganistan, kako bi talibanska vlada bila međunarodno priznata, tvrdeći da izolacija Avganistana samo pogoršava regionalnu bezbednost
Premijer Katara i vođa talibana vodili tajne pregovore u Avganistanuwww.globallookpress.com © Florian Gaertner

Katarski premijer Muhamed bin Abdulrahman el Tani je ovog meseca vodio tajne pregovore sa vrhovnim vođom talibana Hajbatulom Akundžadeom o rešavanju brojnih pitanja sa međunarodnom zajednicom, saopštio je neimenovani izvor, što ukazuje na spremnost avganistanskih vođa da okončaju izolaciju zemlje, prenosi Rojters.

Sastanak je održan 12. maja u avganistanskom gradu Kandaharu. Ovo je prvi sastanak talibanskog vođe sa nekim stranim liderom.

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena bila je upoznata sa pregovorima i "pokušavala je da usmerava sva pitanja o kojima su razgovarali", uključujući i unapređenje dijaloga sa talibanima, navodi izvor Rojtersa.

Anonimni izvor je saopštio da druga pitanja, koja je šeik Mohamed pokrenuo sa talibanskim vođom, uključuju ukidanje talibanskih zabrana o obrazovanju devojčica i zapošljavanju žena.

Sastanak predstavlja nesumnjiv diplomatski uspeh za Katar, koji je iskoristio svoje dugogodišnje veze sa talibanskim pokretom da podstakne slanje pomoći međunarodne zajednice Avganistanu.

Talibani žele da okončaju izolaciju zemlje

Bela kuća je odbila da komentariše ove razgovore. Stejt department i katarska ambasada u Vašingtonu nisu odgovorili na zahteve za komentar.

Sjedinjene Države su podržale zahteve da talibani ukinu zabrane školovanja devojčica i rada žena, uključujući agencije UN i druge humanitarne organizacije.

Ograničenja školovanja i zabrana rada za žene ometaju humanitarnu pomoć i ključni su razlozi zašto nijedna zemlja nije priznala vlast talibana još od avgusta 2021. godine, nakon što je prozapadna vlada u Kabulu, koju su podražavale SAD, zbačena, a poslednje NATO trupe, posle dve decenije rata, napustile Avganistan.

Prema izveštaju UN, predstavljenom u martu na Savetu za ljudska prava u Ženevi, postupanje talibana prema ženama moglo bi da predstavlja zločin protiv čovečnosti. Talibani tvrde da poštuju prava žena, u skladu sa njihovim tumačenjem islamskog zakona i avganistanskih običaja.

Vođa talibana pokazao je malo spremnosti da napravi kompromis oko ovih pitanja. Međutim, njegov sastanak sa šeikom Muhamedom sugeriše da je otvoren za pronalaženje načina za okončanje izolacije Avganistana i jačanje programa pomoći ovoj zemlji.

"Bio je to veoma pozitivan sastanak", dodao je izvor Rojtersa, a vođa talibana Hajbatula je bio "veoma zainteresovan" za nastavak dijaloga.

Talibani u borbi protiv terorizma

Takođe, šeik Muhamed i vođa talibana su razgovarali i o naporima za saniranje humanitarne krize u Avganistanu, rekao je taj izvor.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, pomoć je neophodna za skoro tri četvrtine od ukupno 40 miliona stanovnika Avganistana.

Šeik Muhamed je pomenuo i "stalne napore na terenu" talibana u borbi protiv terorizma, što ukazuje na težnju Kabula da slomi ogranke Islamske države u Avganistanu. SAD optužuju talibane da su pružili utočište Al Kaidi, ali talibani to poriču.

Šeik Muhamed, koji je i ministar inostranih poslova Katara, javno se sastao u Kandaharu sa talibanskim premijerom, mulom Hasanom Akundom.

Nijedna strana, međutim, nije otkrila detalje razgovora.

Inače, vođa talibana skoro nikada ne napušta Kandahar. Od 2016. godine, on je najvažniji verski, politički i vojni vođa talibana, koji je vodio talibanski pokret do pobede nad prozapadnom vladom u Kabulu.

Katar je dozvolio talibanima da otvore političku kancelariju u Dohi 2013. i omogućio im pregovore sa Vašingtonom, koji su doveli do sporazuma iz 2020. o povlačenju međunarodnih snaga predvođenih SAD, protiv kojih su se talibani borili 20 godina.

Iako Katar nema formalne diplomatske odnose sa Avganistanom, katarska ambasada u Kabulu zastupa interese SAD.

Katar već dugo traži da međunarodna zajednica usaglasi "mapu puta" za Avganistan, kako bi talibanska vlada bila međunarodno priznata, tvrdeći da izolacija Avganistana samo pogoršava regionalnu bezbednost.

image