Nemačka: Pet godina zatvora zbog napada na neonaciste

Posle gotovo sto dana suđenja, Lina E. osuđena je kao "levičarska ekstremistkinja“ na više od pet godina zatvora. Još trojica optuženih osuđeni su na višegodišnje zatvorske kazne

Viši regionalni sud u Drezdenu izrekao je višegodišnje zatvorske kazne levičarskoj ekstremistkinji Lini E. i još trojici osumnjičenih, prenosi "Špigl".

Ova 28-godišnjakinja osuđena je na pet godina i tri meseca zatvora zbog "članstva u zločinačkoj organizaciji." Ostali su osuđeni na kazne od dve godine do pet meseci i tri godine i tri meseca, zbog članstva ili podršku kriminalnoj organizaciji.

Presudom je sud ostao na zahtevu saveznog tužioca, koji je tražio osam godina zatvora za Linu E. Za trojicu optuženih, federalno tužilaštvo je zahtevalo između dve godine i devet meseci i tri godine i devet meseci zatvora, u procesu koji traje od septembra 2021. godine.

Odbrana je zatražila oslobađajuće presude.

Proces je bio politički motivisan i vođen na pogrešnom mestu, izjavili su branioci. Sama činjenica da je Zajednički savezni komitet (GBA) preuzeo istragu dovela je do težih krivičnih prijava.

Advokati tvrde da su njihovi klijenti izloženi predrasudama i optužuju savezne tužioce da koriste različite standarde kada osuđuju aktere sa desnice i levice. Ukratko, sud je okrivljen za pristrasnost.

Lina E. je optužena za nekoliko napada na neonaciste ili osumnjičene pristalice desničarske scene u Lajpcigu, Vurcenu i Ajzenahu, između 2018. i 2020, sa teškim povredama. E. je u pritvoru od novembra 2020. godine. Ostala trojica osumnjičenih bili su na slobodi. Johan G, verenik Line E, za koga se takođe navodi da je umešan u ovaj zločin, krio se od leta 2020.

Savezni zavod za zaštitu ustava četvoricu osuđenika svrstava u "nasilne autonomne počinioce". Kako se navodi u saopštenju o presudi, predstavnik vlasti Tomas Haldenvang je izjavio: "Slučaj je primer visokog potencijala za nasilje i stepena radikalizacije koji preovladava u delovima levičarske ekstremističke scene i u ovom obliku predstavlja novi razvoj levog ekstremizma."

Levičari su održali demonstracije za Linu E. i njene saborce. Pristalice i simpatizeri su u sudnici glasno protestovali protiv ove presude. Nakon izricanja kazne, predsedavajući sudija Hans Šluter-Štats prekinuo je ročište, jer je publika na klupi uzvikivala: "Prijatelji fašista2 i 2Je**na klasna pravda".

U sredu su planirani protestni skupovi u Drezdenu i Lajpcigu.

Za subotu su sazvani protesti širom zemlje.

Bezbednosni organi strahuju od nereda.