Letonija izabrala svog prvog otvorenog gej predsednika

Edgar Rinkevic se autovao 2014. godine, a još kao ministar spoljnih poslova poredio je Rusiju sa Trećim rajhom, ističući da je neophodno da se sa Moskvom bude direktniji

Letonski ministar spoljnih poslova Edgar Rinkevic izabran je za novog predsednika te baltičke zemlje, čime je postao prva otvoreno gej osoba na toj funkciji, piše AFP.

Na poziciji šefa letonske diplomatije bio je od 2011. godine, a u naredne četiri godine ovaj 49-godišnjak će biti šef države članice EU i NATO-a, nakon što je aktuelni predsednik Egils Levits odlučio da se ne kandiduje za drugi mandat.

"Učiniću sve da naša zemlja napreduje i bude bezbedna", rekao je Rinkevic posle glasanja u parlamentu.

Autovao se 2014. godine, kao prva istaknuta politička ličnost u zemlji koja je to učinila.

Predsednika Letonije biraju poslanici, a njegova uloga je uglavnom ceremonijalna.

Riga je čvrsto podržavala Ukrajinu u borbi protiv Rusije, zalažući se za pristupanje Kijeva i EU i NATO-u. Još kao ministar inostranih poslova, Rinkevic je poredio Rusiju sa Trećim rajhom 2015. godine, ističući da je neophodno da se sa Moskvom bude direktniji. 

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski čestitao je Rinkevicu, nazvavši ga "pravim prijateljem Ukrajine". 

"Letonija će biti u sigurnim rukama tokom naredne četiri godine", rekao je odlazeći predsednik Levits posle izbora svog naslednika.

Pre nego što je postao ministar spoljnih poslova, Rinkevic je radio kao analitičar stranih vesti na Latvijas radiju, kao i za ministarstvo odbrane i kabinet predsednika.