Berlin naredio zatvaranje četiri konzulata Rusije u Nemačkoj

Taj potez dolazi nakon što je Moskva ograničila broj nemačkog osoblja u Rusiji na 350, što znači da će stotine službenika koji rade za nemačke institucije u Rusiji morati da napuste zemlju

Berlin je naredio zatvaranje četiri od pet konzulata Moskve u Nemačkoj, rekao je portparol nemačkog Ministarstva spoljnih poslova na konferenciji za novinare i dodao da je to danas saopšteno ruskom Ministarstvu spoljnih poslova.

Taj potez dolazi nakon što je Moskva ograničila broj nemačkog osoblja u Rusiji na 350, što znači da će stotine državnih službenika i pripadnika lokalnog osoblja koji rade za nemačke institucije u Rusiji morati da napuste zemlju, saopštio je nemački MSP, prenosi AFP.

"Ova nepravedna odluka primorava vladu da napravi veoma značajne rezove u svim oblastima svog prisustva u Rusiji", rekao je portparol.

To će uključiti zatvaranje nemačkih konzulata u Kalinjingradu, Jekaterinburgu i Novosibirsku, pri čemu će operacije biti znatno smanjene i obustavljene do novembra.

Nemačka ambasada u Moskvi i njen konzulat u Sankt Peterburgu neće biti pogođeni ovim merama.

"Što se tiče ruskog prisustva u Nemačkoj, naše odluke važe recipročno, kako bi se obezbedila ravnoteža međusobnog prisustva kako u pogledu osoblja, tako i u pogledu strukture", dodao je portparol.

Smanjenje nemačkog osoblja u Rusiji od strane Moskve pogodiće od juna nekoliko stotina ljudi koji rade u nemačkim ambasadama ili institucijama, navodi MSP. Među pogođenima je osoblje konzulata, ali uglavnom je reč o zaposlenima u Geteovom institutu u Rusiji, nemačkim školama i vrtićima.

Iako je Nemačka bila bliski ekonomski partner Rusije pre početka sukoba u Ukrajini, od tada je naglo smanjila veze sa Moskvom, dok je finansijski i vojno podržavala Kijev u sukobu.

Nemačka je u aprilu proterala nekoliko ruskih diplomata "kako bi smanjila prisustvo obaveštajnih službi", što je izazvalo odgovor iz Moskve koja je proterala oko 20 zaposlenih u nemačkoj ambasadi.

Već u proleće 2022. proterano je oko 40 ruskih diplomata za koje je Berlin ocenio da predstavljaju pretnju po bezbednost zemlje.

Prošlog oktobra, šef nemačke agencije za sajber bezbednost Arne Šonbom, otpušten je nakon što su novinari otkrili njegove bliske veze sa konsultantskom kućom za sajber bezbednost za koju se veruje da ima kontakte sa ruskim obaveštajnim službama.

Mesec dana kasnije, nemački rezervni oficir je osuđen na uslovnu kaznu zatvora od godinu i devet meseci zbog špijuniranja u korist Rusije.

Čak i pre rusko-ukrajinskog sukoba, Nemačka je više puta optuživala Rusiju za sajber napade.