Borelj i Vučić u četvrtak u Kišinjevu

U Kišinjevu se u četvrtak održava samit Evropske političke zajednice, a susret Borelja i Vučića će biti održan na marginama tog skupa

Visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj sastaće se u četvrtak 1. juna, u glavnom gradu Moldavije Kišinjevu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz više izvora.

U Kišinjevu se u četvrtak održava samit Evropske političke zajednice, a susret Borelja i Vučića će biti održan na marginama tog skupa.

Borelj se u sredu 31. maja sastao u Bratislavi sa premijerom tzv. Kosova Aljbinom Kurtijem.

Nakon razgovora je ocenio da je situacija na severu Kosova "opasna i neodrživa" te da je potrebna hitna deeskalacija i rešenje kroz dijalog.

Ranije je najavljeno da bi u Moldaviju mogao otputovati i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak, međutim čini se da će Lajčak razgovarati sa liderima tzv. Kosova i Srbije kada bude posetio Prištinu i Beograd u narednim danima, prenosi RSE.

Kurti je dao kratak intervju za RSE u Bratislavi, nakon sastanka sa visokim predstavnikom EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog, Miroslavom Lajčakom.

Na pitanje RSE kako je prošao sastanak sa evropskim zvaničnicima, kosovski premijer je rekao da je "sastanak bio važan".

Vučić sa Makronom, Šolcom i Osmani 

Predsednik Francuske Emanuel Makron je tokom konferencije GLOBSEK u Bratislavi najavio je da će u četvrtak, 1. juna, zajedno sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani.

Francuski predsendnik i nemački kancelar će se sa Vučićem i Osmani sastati odvojeno, a održaće se na marginama samita Evropske političke zajednice u Kišinjevu, prenosi medij na albanskom jeziku "Reporteri".