Svetska banka: G7 nije dovoljno moćan da diktira cenu ruske nafte

Svetska banka dovela je u pitanje odluku SAD i saveznika da ograniče cenu ruske nafte

Plan članica G7, predvođenih Sjedinjenim Državama, da nametnu najvišu cenu ruske nafte mogao bi da uspe samo ako velika tržišta u nastajanju i zemlje u razvoju budu učestvovali u njemu, poručeno je iz Svetske banke.

"Predloženo ograničenje cene nafte moglo bi da utiče na protok iz Rusije, ali to je neproveren mehanizam i za postizanje cilja biće potrebno učešće velikih tržišta u nastajanju i ekonomija u razvoju", navodi se u izveštaju Svetske banke.

Banka je navela da bi kratkoročno moglo da dođe do poremećaja ruskog izvoza, ali će "učesnici na tržištu pronaći načina da zaobiđu sankcije, što se u prošlosti često dešavalo."

Grupa 7 vodećih ekonomija - SAD, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Velika Britanija i Japan - dogovorila se prošlog meseca da ograniči najvišu cenu ruske nafte u pokušaju da uskrati Moskvi prihode od izvoza ovog energenta.

Cena ruske nafte još uvek nije dogovorena, a Indija i Kina - vodeći trgovinski partneri Moskve, najavile su da neće podržati ograničenje cene nafte.

Prema planu G7, banke, osiguravajuće kuće, špediterske kompanije neće smeti da pružaju usluge ruskim kompanijama koje prodaju naftu po ceni višoj od "zamrznute".

Početkom decembra u Evropskoj uniji na snagu stupa i zabrana uvoza ruske nafte koja stiže pomorskim putem.

Moskva je poručila da neće slati svoju naftu zemljama koje podrže ograničenje cene.