Ko stoji iza pokreta "Džast stop ojl"

Odakle novac trenutno najkontroverznijoj eko-aktivističkoj grupi?

Ekološka grupa za zaštitu životne sredine "Džast stop ojl" postoji manje od godinu dana, ali je svojim ekstremnim postupcima podigla veliku buku u medijima. Proslavili su se skrnavljenjem Van Gogove slike "Suncokreti" koju su polili supom od paradajza.

Otkako je pokrenuta u februaru 2022, ova grupa građanskog otpora organizovala je široki spektar protestnih akcija – od oštećivanja umetničkih remek-dela do blokiranja saobraćaja. Odmah se nametnulo pitanje da li njihovi ciljevi opravdavaju sredstva, te da li njihove prognoze – uništenje planete ukoliko se odmah ne odbace tradicionalni izvori energije – imaju bilo kakvu osnovu.

Imajući u vidu njihov vrtoglavi uspon,novinar Feliks Livšic osvrnuo se na finansijsku pozadinu ove ekološke grupe.

Pre svega njihova veb-stranica poziva pristalice da doniraju novac preko servisa "Etereum". Prema nekim proračunima, svaka pojedinačna transakcija korišćenjem kriptovalute stvara 34 kg ugljen-dioksida – otprilike istu količinu energije prosečno američko domaćinstvo potroši za dva i po dana, ili "Etereum" godišnje troši više energije nego Danska.

Dakle, u prvih sedam meseci postojanja "Džast stop ojl" zavisio je od tajnih donacija putem kriptovalute s velikim ugljeničnim otiskom.

Fond za klimatske hitne slučajeve Ejlin Geti

Jedini javno potvrđeni podržavalac "Džast stop ojla" je Fond za klimatske hitne slučajeve sa sedištem u SAD, koji obezbeđuje grantove i sredstva za zelene pokrete i organizacije širom sveta. Predvodi ga Ejlin Geti, naslednica Getijevog bogatstva od 5,4 milijarde dolara, koje je stečeno preko porodične naftne kompanije. Ovo je izazvalo široko rasprostranjene optužbe da industrija fosilnih goriva sponzoriše "Džast stop ojl".

Ejlin Geti sponzoriše mnoge velike ekološke protestne grupe, uključujući kontroverzne aktiviste protiv izumiranja "Ekstinkšn rebelion".

Livšic način delovanja "Džast stop ojla" i "Ekstinkšn rebeliona", koji se dakle finansiraju sa istog izvora, povezuje sa još jednom grupom za zaštitu životne sredine "Insulejt Britan", nalazeći da su sve tri pod direktnim uticajem – Rodžera Halama, koji je pomogao u njihovom osnivanju.

Halamovi apokaliptični ekološki pogledi sažeti su u njegovom teško razumljivom manifestu. On predviđa da će u narednih 30 godina doći do "gladovanja i kolapsa našeg društva" i "rata i nasilja, klanja mladića i silovanja mladih žena na globalnom nivou".

Halam je napisao manifest dok je bio u zatvoru zbog kršenja uslova kaucije, nakon što je više puta pokušavao da zatvori londonski aerodrom "Hitrou" koristeći civilne dronove u leto 2019. godine.

"Ekstinkšn rebelion" ne učestvuje u incidentima na "Hitrou" i potom se ograđuje od Halama, ali nastavlja da koristi njegove metode, od kojih mnoge ugrožavaju javnu bezbednost.

Treba pomenuti i da najveći podržavalac "Rebeliona" milijarder Kristofer Hon ima udeo u vlasništvu aerodroma od 730 miliona evra.

Svi putevi vode ka Sorošu

Još u avgustu 2019. potvrđeno je da Sorošev Fond za otvoreno društvo finansira "Ekstinkšn rebelion".

Nezavisni istraživač je došao do internih dokumenata u vezi s finansiranjem grupe. Pokazali su da je grupa dobila najmanje milion dolara u prvoj godini rada – što bi moglo biti znatno više, s obzirom na to da ukupna donacija Fonda nije navedena.

U drugom objavljenom dokumentu istog istraživača aktivisti "Ekstinkšn rebeliona pozvani su da "testiraju prototipove u pripremi za nadolazeći strukturalni kolaps režima zapadnih demokratija… čime se pripremaju temelji za transformaciju društva".

Da li je ovo nagoveštaj još jedne metamorfoze ekološkog aktivizma u politički pokret? I da li su to stvarne namere aktivista "Džast stop ojla"?