Svet

Anketa: Alternativa za Nemačku prestigla Zelene, samo 2,5 odsto manje popularna od Šolcove partije

AFD sada uživa podršku 18 odsto nemačke javnosti, što predstavlja najveći nivo od 2018. godine
Anketa: Alternativa za Nemačku prestigla Zelene, samo 2,5 odsto manje popularna od Šolcove partijewww.globallookpress.com © imago stock&people

Nemačka populistička Alternativa za Nemačku (AFD) pretekla je Zelenu partiju kada je u pitanju podrška među glasačima, i sada je za svega 2,5 odsto ispod vladajuće Socijaldemokratske partije (SPD).

Prema rezultatima ankete "Inse" objavljenih u sredu, AFD se sada nalazi iznad dve od tri nemačke vladajuće stranke po popularnosti, odnosno Zelenih i neoliberalnog FDP-a, i samo dva i po boda ispod Socijaldemokratske partije kancelara Olafa Šolca, najvećeg stranke u nemačkoj vladajućoj koaliciji.

AFD sada uživa podršku 18 odsto nemačke javnosti, što predstavlja najveći nivo od 2018. godine.

Stopa podrške Zelenima je pala sa oko 15 odsto, kolika je bila u poslednjim mesecima, na 13 odsto, što je skoro upola manje od rekordnih 23 odsto koje je ova stranka uživala 2022. godine, ali ujedno i najniži rezultati od 2018. godine, piše "Velt".

Međutim, najviše podrške uživaju Hrišćansko-demokratska unija/Hrišćansko-socijalna unija sa podrškom meću 28 odsto nemačkog biračkog tela, koja je zabeležila porast popularnosti od pola procentnog poena.

Portparol za spoljnopolitička pitanja Alternative za Nemačku (AfD) u Bundestagu Petr Bistron izjavio je nedavno da nedavna eskalacija situacije na severu KiM izazvana od strane privremenih prištinskih institucija ukazuje da tzv. Kosovu nije mesto u Savetu Evrope, ujedno zatraživši od nemačke vlade da pod hitno prekine svoje aktivnosti u vezi prijema tzv. Kosova u Savet Evrope.

image