Svet

Šef FBI potvrdio postojanje dokumenta koji ukazuje na Bajdenovu ulogu u kriminalnoj šemi

FBI je ranije nagovestio da nije voljan da preda traženi dokument, jer bi to moglo da ugrozi pravila poverljivosti
Šef FBI potvrdio postojanje dokumenta koji ukazuje na Bajdenovu ulogu u kriminalnoj šemiwww.globallookpress.com © Ting Shen - Pool via CNP

Predsednik Odbora za nadzor Predstavničkog doma Džejms Komer saopštio je da mu je, tokom razgovora, direktor FBI Kristofer Rej potvrdio postojanje dokumenta koji ukazuje da je tadašnji potpredsednik Džozef Bajden učestvovao u kriminalnoj šemi podmićivanja u koju je uključen jedan strani državljanin, prenosi "Sputnik internešenel".

"Danas je direktor FBI Rej potvrdio postojanje obrasca FD-1023, u kojem se navodi da je tadašnji potpredsednik SAD Bajden učestvovao u kriminalnoj šemi podmićivanja sa stranim državljaninom", navodi se u saopštenju.

"Kada nam je direktor Rej ponudio da lično pogledamo dokumente u sedištu FBI, bilo nam je jasno da treba da ih predočimo Nadzornom odboru Predstavničkog doma, i da ništa drugo nije u skladu sa sudskim nalogom", dodaje se u saopštenju.

Obrazac FD-1023 je dokument koji koristi Biro za informacije koje su agentima dali poverljivi izvori.

FBI je ranije nagovestio da nije voljan da preda traženi dokument, jer bi to moglo da ugrozi pravila poverljivosti odeljenja i njegove izvore.

Ranije u sredu, Komer je rekao da će Nadzorni odbor Predstavničkog doma američkog Kongresa odbijanje direktora FBI da dostavi zapise koji se odnose na navodne zločinačke šeme u koje je bio umešan tadašnji potpredsednik Džo Bajden smatrati nepoštovanjem Kongresa.

Komer je ranije u svom sudskom pozivu zatražio dosijee koji se odnose na šemu u kojoj je Bajden navodno pokazao interesovanje da utiče na usvajanje političkih odluka u zamenu za novčane isplate. U sudskom pozivu se navodi da se traže bilo koji fajlovi iz juna 2020. koji sadrže reč "Bajden".

Međutim, ova inicijativa služi samo kao javna opomena, jer ozbiljnu akciju protiv direktora FBI može da preduzme samo američki državni tužilac Merik Garland, nakon što dobije dozvolu Ministarstva pravde SAD.

image